Christian Horner: “Liefst niet meer dan 23 races op een F1-kalender”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens Red Bull-teambaas Christian Horner zou de Formule 1 haar F1-kalender best beperken tot maximaal 23 races. Aanvankelijk stonden er 24 races op de F1-kalender 2023 maar na het annuleren van de races in China en Emilia-Romagna blijven er momenteel slechts 22 races over.

“Ik denk persoonlijk dat 23 races het maximaal haalbare is,” aldus Horner in gesprek met de ‘Financial Times’ voorafgaand aan het annuleren van de race op het circuit van Imola. “We zijn op weg naar een triple-header en we komen net van een double-header.”

“We zijn net van Azerbeidzjan naar Miami gegaan en vervolgens zijn er drie races op rij in Europa. Dat is een ongelooflijk hard reisschema.”

“Ik denk dat je een punt nadert waarop je, waarschijnlijk bij 23 races in een jaar, een enorm engagement van de mensen vraagt om telkens twee uur om de races te volgen. Dat is erg veel, ik denk dat het genoeg is.”

Volgens Christian Horner heeft het uitbreiden van de F1-kalender inderdaad haar nut bewezen voor de Formule 1 als sport maar tegelijkertijd houdt het verder uitbreiden van de F1-kalender ook risico’s in, bijvoorbeeld voor de historische circuits, vooral omdat er steeds meer ‘nieuwe locaties’ een plaats op de F1-kalender willen.

“Ieder jaar passen ze hetzelfde trucje toe,” aldus Horner die F1-baas Stefano Domenicali in het vizier neemt. “Hij zei: ‘We kunnen Monaco niet verliezen, we kunnen Monza niet verliezen, we kunnen Silverstone niet verliezen’.”

“Vervolgens zegt hij: ‘Jullie hebben over Las Vegas gehoord, we gaan naar Las Vegas. Wat denken jullie van Miami? Oké, daar gaan we naartoe’.”

“Ze blijven maar komen met nieuwe en geweldige plaatsen waardoor het moeilijk is om nee te zeggen”

“Maar er komt een punt waarop er oververzadiging optreedt, 23 races is een ongelooflijk aantal races en kilometers dat je moet afleggen tijdens een seizoen.”

Horner hoopt vooral dat oude historische circuits op de F1-kalender blijven staan, een juiste mix tussen oud en nieuw.

“Ik denk dat het beter zou zijn om concurrentie te hebben voor de bestaande circuits in plaats van er constant races aan toe te voegen want je riskeert een breekpunt te bereiken, iets waar we volgens mij niet ver meer vanaf zijn,” besluit Horner.