Claire Williams geeft uitleg over misbruik op sociale media en verkoop F1-team

Claire Williams geeft uitleg over haar tijd als vice-teambaas van het Williams F1-team en de bagger die ze over haar heen kreeg via de sociale media.


Tijdens de GP van Italië gaf Claire Williams de fakkel door aan de nieuwe eigenaars van het Williams F1-team dat haar vader samen met zijn vriend Patrick Head aan het einde van de jaren zeventig had opgericht. Het einde van een tijdperk als het ware want bij Williams werd enorm hard vastgehouden aan de status van ‘privateer’ in een F1-wereld die gedomineerd wordt door het grote geld.

Maar het vasthouden aan die status werd langzamerhand onhoudbaar en het verplichtte de familie Williams om het team van de hand te doen aan investeringsmaatschappij Dorilton Capital. Claire Williams vertelt aan ‘The Spectator’ over de financiële ongelijkheid in de F1.

“De top van de grid gaf een half miljard uit tegenover ons budget van honderdtwintig miljoen, en dat is vanaf het begin gewoon geen gelijk speelveld. Daarom is het erg moeilijk om competitief te proberen zijn. Als je in zo’n situatie zit is het moeilijk om je een weg terug te banen.”

“De lijst van ‘listed parts’, de onderdelen die je zelf moet maken en die je als onafhankelijk team definiëren, was veel meer verwaterd”.

“Andere teams die nog niet zo lang meedraaiden in de sport en niet over de middelen beschikten, konden die onderdelen kopen van een team dat veel hoger op de grid stond. Daardoor hadden ze veel sneller succes en konden ze het systeem haast omzeilen.”

“Al dit soort dingen hebben er voor gezorgd dat Williams achteraan op de grid belandde. En eens je daar bent, ontvang je natuurlijk minder prijzengeld, je hebt minder interesse van sponsors, en dus krijg je een nog kleiner budget en is er geen geld meer om jezelf daar weg te kopen. En in de Formule 1, als je in de problemen zit, moet je in staat zijn om je er uit te redden, en toen gebeurde 2020.”

Met die laatste zin doelt Williams natuurlijk op de coronacrisis, die de hele wereld in zijn greep houdt. Want er viel beterschap op te merken tijdens de wintertesten maar dat optimisme werd al snel de kop ingedrukt wanneer naast het uitbreken van de corona crisis ook titelsponsor ‘ROKiT’ zich besloot terug te trekken.

Ze geeft aan dat het spreekwoordelijke bobijntje van de familie Williams op was en dat ze besloten om het team te verkopen aan iemand die zelf over voldoende financiële middelen beschikte om het draaiende te houden en niet op zoek moest gaan naar extra sponsors.

Door de slechte resultaten van het team, vooral tijdens de laatste drie seizoenen, werd de druk op Claire Williams zelf ook enorm groot. Ze laat weten dat ze via de sociale media de nodige bagger over zich heen kreeg van mensen die vonden dat onder haar leiding het team was afgegleden tot een achterhoedeteam.

“Eigenlijk vergeten ze dat toen ik overnam, ik een team erfde dat de afgelopen drie opeenvolgende seizoenen als negende, achtste en negende was geëindigd. Ik had het team negen maanden en ik slaagde erin om het binnen minder dan een jaar naar de derde plaats in het kampioenschap te brengen, twee jaar achter elkaar. En toen werden we nog twee keer vijfde.”

“We kregen veel steun en die steun behielden we in de beginjaren van onze teloorgang. Maar toen begonnen de mensen zich een beetje te keren en vooral, denk ik, tegen mij. Terecht: ik was de leider, ik was de baas en de verantwoordelijkheid ligt bij mij.”

“Ik kreeg een heleboel kritiek, blijkbaar op sociale media. Maar dat moest ik naast me neer leggen want dat zou voor mij een enorme hoeveelheid negatieve energie hebben gekost en ik moest mijn aandacht op het team richten en iedereen bewijzen dat ik het kon.”

De kritiek ging meestal over het feit dat ze ‘de dochter van’ was maar er waren ook seksistische boodschappen, over het feit dat ze als vrouw niet bekwaam zou zijn om een raceteam te leiden.

“Het kan me niet schelen wat mensen denken of schrijven over dat soort dingen, als ze nog nooit een dag in mijn schoenen hebben gestaan en de waarheid niet kennen. Je kunt met zoveel modder gooien als je wilt, maar het blijft niet aan mij kleven. Als dat is waar je me van wilt beschuldigen, dan is dat prima.”

“Ik was de dochter van mijn vader en dat was een van de redenen waarom ik de baan kreeg, in hemelsnaam, want we zijn een familieteam en de mensen bij Williams wilden dat de volgende generatie Williamsen het team zou komen runnen en dat de familie er nog steeds bij betrokken zou zijn. Dat was het hele punt. Dus iedereen die kritiek heeft op het feit dat ik het van mijn vader heb overgenomen, slaat de plank volledig mis wat betreft het belang van familie en volgende generaties.”

Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Profiteer vandaag van uitzonderlijke aanbiedingen bij Bol.com!!!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022