Damon Hill: “Titelkandidaten zijn het verplicht om sportief te zijn”

F1
F1

Damon Hill laat weten dat Max Verstappen en Lewis Hamilton als het ware verplicht zijn om als titelkandidaten sportief te blijven.

Max Verstappen zakt met een voorsprong van acht punten op Lewis Hamilton af naar Saoedi-Arabië en met enkel nog de GP van Abu Dhabi op het programma nadien is de strijd om de wereldtitel de ultieme fase in gegaan.

De voorbije twee races zit het team van Mercedes in de goede flow en wees het Red Bull op achtervolgen aan. In Brazilië werd het ook even spannend toen Verstappen zichzelf en Hamilton van de baan dwong, gelukkig zonder gevolgen. 

Het is niet de eerste keer dat beide rivalen elkaar tegenkomen, in Silverstone leidde dat tot een opgave van Verstappen en in Monza eindigde het voor beide rijders in de grindbak. Damon Hill hoopt dat het kampioenschap niet op zo’n manier beslist wordt en hij vertelt dat ze als titelkandidaten verplicht zijn om het sportief te houden.

“Ik denk dat het triest is voor de F1 als de titel wordt beslist door een crash,” zei Hill tegenover ‘Motorsport.’

“Ik heb gewoon het gevoel dat we een verplichting hebben om sportief te zijn, denk ik.”

“Ik wil hier wegkomen met het gevoel dat dit een geweldig kampioenschap is geweest, fel bevochten door twee waardige tegenstanders en de beste man in het beste team heeft gewonnen.”

“Je wilt niet dat zoiets aan het eind van de rit boven het kampioenschap hangt.”

Zelf spreekt hij als ervaringsdeskundige want de wereldtitel van Michael Schumacher in 1994 zal voor altijd onlosmakelijk verbonden zijn met het feit dat hij, al dan niet met opzet, crashte met Damon Hill tijdens de laatste race van het seizoen in Adelaide.

De wereldkampioen van 1996 acht het niet onmogelijk dat ook in Abu Dhabi zich een soortgelijk scenario kan voltrekken maar hij vindt dat de FIA de titelkandidaten moet waarschuwen dat er zware straffen zullen staan op onsportief rijgedrag.

“Laten we zeggen dat Max aan de leiding ligt en het komt tot een wiel-aan-wiel gevecht.”

“Ik zou zeggen dat voor een rijder de verleiding om een agressieve verdediger te zijn extreem groot is en dat het heel moeilijk is om dat te weerstaan.”

“Het punt is, hoe kan de sport stappen ondernemen om een ongelukkig einde van dit seizoen te voorkomen, weet je? We hebben genoeg van deze kampioenschappen gehad die controversieel beslist werden.”

“En ik denk dat al het goede werk dat de sport doet teniet wordt gedaan als er een onbevredigende oplossing komt.”

“Misschien moeten we van tevoren duidelijk aangeven dat ze kunnen besluiten een puntenstraf op te leggen als we een clash hebben die als oneerlijk wordt beschouwd. En dat is misschien de enige manier om te voorkomen dat zoiets gebeurt.”

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2022Kerst 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Kerst 2022Kerst 2022