“De FIA zou zonder het juiste bestuur zoals het WWF eindigen”

FIA
FIA

De FIA moet voorzichtig zijn met de reglementen van de Formule 1 om te voorkomen dat de sport zoals het WWF zou worden, dat vindt FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem. 

De FIA en de Formule 1 leven al een tijdje op gespannen voet, de FIA wil dat haar regels streng worden nageleefd terwijl men vanuit de Formule 1 vooral het spektakel hoog wil houden.

De voorbije twee jaar zijn er al een aantal incidenten geweest waarbij de raceleiding de hoofdrol heeft opgeëist. Er was natuurlijk de seizoensfinale in Abu Dhabi in 2021, maar in 2022 waren er ook de uitgestelde start in Monaco, de verwarring omtrent de safety car in Monza en de chaos die ontstond omwille van het feit of Max Verstappen al dan niet wereldkampioen geworden was in Japan.

Volgens FIA-voorzitter Ben Sulayem zal controverse altijd deel uitmaken van de Formule 1 maar hij vindt dat de FIA er moet op toezien dat de regels gevolgd worden.

“Formule 1, het is het summum,” aldus Ben Sulayem tijdens het FIA-prijzengala. “Altijd vind je er controverse in, je vindt er de uitdaging, de teams gaan daar tot het uiterste. Ze willen altijd de juiste weg vinden. Dus het is een uitdaging… elk uur is een uitdaging daar.”

“En het is gezond. Het gaat zo goed. Maar je ziet dat wij als FIA ook voorzichtig moeten zijn. Er is de kant van het geld, maar het bestuur moet ook goed zijn.”

Daarvoor maakte hij de vergelijking met het ooit o zo populaire WWF, de World Wrestling Federation met wereldsterren als Hulk Hogan en Jake The Snake.

“Je kan gewoon niet zonder regels,” ging Ben Sulayem verder. “Je kan ook niet zonder aanpassingen en updates.”

“Waar zou je dan mee eindigen? Zoals het worstelen? Zoals WWF, zonder bestuur? Nee het bestuur moet er zijn.”

Ben Sulayem omschreef zijn eerste jaar als voorzitter als aangenaam maar uitdagend. 

“Ik wist dat er een grote uitdaging moest zijn in de FIA, het verbeteren, het updaten naar het nieuwe tijdperk,” zei hij. “Nu is het als een telefoon, als je je telefoon niet bijwerkt, loop je achter. Zeker de teams, de technologie gaat vooruit en vooruit, en wij moeten daar niet alleen bij zijn, maar een stap voor zijn.”

“En de reglementen, de financiën, de FIA heeft een aantal problemen van vroeger geërfd, en je kunt geen beslissingen nemen zonder je erin te verdiepen, alle feiten op te vragen en dan verder te gaan. Een jaar is een uitdaging geweest, ik heb het niet over de Formule 1, ik heb het over de FIA als geheel.”

Hij benadrukt ook dat het besturen van motorsport altijd ingewikkeld zal blijven omwille van de complexiteit van de sport.

“De FIA is complex, zeg ik. Waarom? Omdat als je kijkt naar een ander spel, zoals voetbal, ik bedoel kijk naar de regels daar. Er is één doelgrootte, er is één voetbalgrootte en daar kijkt iedereen naar.”

“Maar kijk naar de FIA. Ik bedoel, je kijkt naar karting, stel je de regels voor die daar gelden. Stel je alle disciplines voor, vergeet de Formule 1, ga naar de rallysport en andere. Dus elke dag is een uitdaging, maar wel een leuke uitdaging.”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print