“De Formule 1 moet geen politiek strijdtoneel worden”

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

McLaren Racing-CEO Zak Brown staat achter de FIA in haar pogingen om de juiste balans te vinden met persoonlijke boodschappen van de rijders tijdens een raceweekend.

De FIA heeft aanpassingen gedaan aan de ‘International Sporting Code’ die rijders zal beperken in het maken van religieuze en politieke statements zonder voorafgaand overleg. De beperking komt er in navolging van de verschillende eigen statements die bepaalde rijders maakten over verschillende onderwerpen.

In de eerste plaats denken we dan aan Lewis Hamilton en Sebastian Vettel die via de Formule 1 een aantal zaken zoals diversiteit, racisme en de klimaatproblematiek aan de kaak willen stellen. 

McLaren-baas Zak Brown juicht het initiatief van de FIA alvast toe omdat hij vindt dat zulke protesten uit de hand aan het lopen waren.

“Het is lastig, toch? Want sommige onderwerpen zijn echt goed, sommige zijn controversieel, sommige zijn polariserend,” vertelde Brown aan ‘ESPN’.

“Ik denk dat we in het algemeen een sport willen zijn die goed doet. We moeten gewoon een evenwicht vinden en niet elke start van een race een nieuwe politieke agenda voor iemand laten zijn. Ik denk niet dat dat gezond is, want het kan afbreuk doen aan waar iedereen op afgestemd heeft, namelijk dat ze naar een Grand Prix willen kijken.”

“Ik ben blij dat de deur voor rijders en teams openstaat om met de FIA te praten als ze iets willen bespreken. Het was geen ‘Je kunt het niet doen’. Het was ‘Je kan het niet doen zonder onze toestemming’. Dus de deur staat tenminste op een kier.”

“Iedereen heeft vrijheid van meningsuiting. Het liep soms uit de hand met zoveel berichtgeving… doet het dan afbreuk aan de focus van de sport?’

“Deze rijders kunnen deze dingen in hun eigen tijd doen, dus ik denk dat het binnen het recht van de Formule 1 en de FIA valt om te zeggen: ‘Hier is de gedragscode die we verwachten dat je volgt tijdens een Grand Prix weekend. Je bent vrij om te doen wat je wilt van maandag tot en met vrijdag,’ bij wijze van spreken, maar het is duidelijk dat de rijders tijdens een Grand Prix weekend de meeste camera’s op zich gericht krijgen.”   

Volgend jaar zal de Formule 1 twintig verschillende landen aandoen en met Qatar komt er weer een controversieel land bij. Brown vindt echter dat er altijd het nodige respect moet getoond worden tegenover de verschillende organisatoren en dat de sport geen politiek strijdtoneel mag worden.

“Politiek is van nature lastig. Dat is wat ze waarschijnlijk, op macroniveau, proberen te vermijden: laat de Formule 1 geen politiek broeinest worden voor verschillende onderwerpen. Maar het is vervloekt als je het doet, vervloekt als je het niet doet, over sommige van deze onderwerpen.”

“Ik denk dat we dat proberen te vermijden, laten we van de Formule 1 geen politieke sport maken. Laten we gewoon gaan racen en respect hebben voor waar we racen.”

“Er is geen one-size-fits-all in deze wereld voor politieke partijen of politieke agenda’s, dus ik denk dat er een goede manier is waarop elk team, elke rijder, zijn waarden kan uitdragen op een manier die niet controversieel is.”