“De relatie tussen de FIA en de Formule 1 is nooit beter geweest”

FIA
FIA

De voorzitter van de FIA, Mohammed Ben Sulayem, stelt dat de relatie tussen de Formule 1 en de FIA nooit beter geweest is.

De laatste maanden deden meermaals geruchten de ronde dat de FIA en de Formule 1 het niet eens waren over een aantal zaken. Maar dat ontkent FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem en ook de CEO van de Formule 1, Stefano Domenicali wil niet gezegd hebben dat er strubbelingen zijn tussen beide partijen.

“Ik spreek Stefano om de twee dagen en als ik dat niet doe, belt hij me”, aldus Ben Sulayem. “Dit is de manier, zelfs vóór een vergadering of beslissingen.”

“Het is als een huwelijk dat stand houdt,” voegde hij eraan toe. “Ik luister naar hem, hij luistert naar mij en we weten allebei dat dit huwelijk duurzaam moet zijn en verder moet gaan.”

De teams waren niet opgetogen over het feit dat de FIA niet blij was met het het feit dat met de het aantal sprintraces wou optrekken naar zes stuks in 2023.

“Het was 25 april en de vergadering van de F1-commissie, toen ze plotseling zeiden: ‘Oké, we hebben nog drie sprintwedstrijden nodig’,” herinnerde hij zich. “Ik kreeg ongeveer zes telefoontjes die zeiden: ‘Wat is er aan de hand?’ en ‘Waar blijft het sprintvoorstel?’”

“We keurden de stemming goed. We hebben het bestudeerd. Ik ben teruggegaan en heb het gecontroleerd met mijn hele team, maar mensen begrijpen niet onder welke druk het personeel of de officials van de FIA staan.”

“Ik moet terug naar mijn team en nu heb je het over een extra workload en opeens zei iedereen dat er een breuk is.”

“Daar begon het mee,” zei hij. “Mensen namen dat aan toen ik zei over de drie extra sprintraces dat er een splitsing was tussen FIA en FOM.”

Maar Ben Sulayem laat weten dat de FIAen de Formule 1 samen zullen verder werken om de sportieve en de commerciële kant van de sport blijven uit te bouwen. 

“In de F1-commissie zijn we het eens en dringen we aan op dingen die beter zijn voor de sport”, verklaarde hij.

“Natuurlijk zijn er vragen, maar de relatie is nog nooit zo goed geweest”, zei hij en voegde eraan toe dat het “van kracht tot kracht” ging.

“Ik heb een zeer goede professionele en persoonlijke relatie met FOM,” verklaarde hij. “Mijn interesse in de sport is groot.”