“De zaak van Felipe Massa kan een precedent scheppen voor de verloren wereldtitel van Lewis Hamilton”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

De rechtszaak van Felipe Massa in het zogenaamde ‘Crashgate’-schandaal kan een precedent scheppen die ook een invloed kan hebben op de verloren wereldtitel van Lewis Hamilton in 2021, dat denkt Mercedes-teambaas Toto Wolff.

Toto Wolff volgt de ontwikkelingen in de rechtszaak die Felipe Massa aanspant tegen de FIA en de F1 met grote interesse. Massa vindt namelijk dat door het feit dat de FIA niet tijdig heeft ingegrepen bij het ‘Crashgate’-schandaal, hij de wereldtitel van 2008 is misgelopen. Massa besloot gerechtelijke stappen te ondernemen nadat Bernie Ecclestone in een interview verklaarde dat men bij de FIA wist wat er gebeurd was maar dat er voor gekozen werd om niet in te grijpen. 

“Dit is duidelijk niet iets wat iemand zag aankomen, de regels in de Formule 1 zijn vrij duidelijk,” aldus Wolff. “Als er een rechtszaak achter zit, zou dat zeker een precedent scheppen, wat het ook is. We kijken nieuwsgierig toe vanaf de zijlijn.”

Lewis Hamilton moest in 2021 de wereldtitel in de allerlaatste ronde van het wereldkampioenschap aan Max Verstappen laten na een controversiële beslissing van de wedstrijdleiding. Mercedes diende klacht in maar die draaide op niets uit en hoewel ze in beroep zouden gegaan zijn en de uitslag van de bewuste race geschrapt zou worden, zou dat ook niet betekend hebben dat Hamilton de titel zou krijgen.

Wolff vraagt zich dan ook af of het niet de moeite zou zijn om de zaak rond de race in 2021 te heropenen als men nu toch probeert om de uitslag van een race te annuleren die vijftien geleden plaatsvond.

“De FIA gaf commentaar op de race van 2021 met een duidelijke verklaring,” zei hij. “Dus daarom keken we er met interesse naar.”