GP van Singapore: Carlos Sainz wint sensationele strijd om de pole, Max Verstappen sneuvelt verrassend in Q2

Ferrari
Ferrari

Tijdens een sensationele kwalificatie voor de GP van Singapore is Carlos Sainz er voor de tweede race op rij in geslaagd de polepositie te veroveren. Lance Stroll maakte in de Aston Martin een zware crash en Max Verstappen werd op een verrassende wijze uitgeschakeld in Q2, wat resulteerde in de elfde tijd.

Singapore is een nachtrace en dat levert altijd mooie sfeerbeelden op. Tegelijkertijd vormt het stratencircuit van Singapore een enorme uitdaging voor de rijders. De kans dat iemand in de fout gaat is groot en daarom was het al voor aanvang van Q1 meteen aanschuiven aan het uiteinde van de pitlane.

Aan het einde van het eerste kwalificatiegedeelte doken de rondetijden naar beneden en verbeterden heel wat rijders hun rondetijd. Plots zagen we Lance Stroll echter zwaar van de baan gaan en crashen. Uiteraard kregen we meteen een rode vlag. Lance Stroll stapte redelijk ongeschonden uit zijn wagen maar van zijn Aston Martin F1-bolide schoot niet veel over.

Een wiel vloog weg en zijn F1-bolide werd grotendeels tot schroot herleid. De mecaniciens van Aston Martin mogen komende nacht zwaar aan het werk om zijn wagen klaar te krijgen tegen de race.

Onderstaand beeld toont hoe hevig de impact van Lance Stroll zijn crash was. Gelukkig voor de Canadees stonden er TecPro-barriers die het grootste deel van de impact absorbeerden.

In Q2 kregen we vervolgens een verrassing van formaat. Beide Red Bulls werden uitgeschakeld. Sergio Perez maakte een spin en sneuvelde met een dertiende tijd.

De frustratie bij Max Verstappen droop eraf toen hij uit de wagen stapte. Verstappen schreeuwde zijn frustratie ook uit over de boordradio. Maar het kon nog erger voor Verstappen want hij werd voor verschillende incidenten tijdens Q1 en Q2 onderzocht waardoor er mogelijk nog één of meerdere gridstraffen konden volgen.

Tijdens de eerste serie snelle runs zagen we Carlos Sainz naar een voorlopige besttijd rijden, gevolgd door teamgenoot Charles Leclerc. Ferrari voorlopig dus op een 1-2 en dat zou toch wel een verrassing zijn want voorafgaand aan het raceweekend werd verwacht dat Ferrari in Singapore minder goed zou presteren.

Er volgde echter nog een ultieme tweede snelle run en we weten uit de voorgaande sessies dat de baan sneller wordt tegen het einde van de sessie.

Tijdens die laatste snelle run ging Carlos Sainz nog sneller maar ook teamgenoot Charles Leclerc was snel onderweg. Leclerc strandde op een handvol duizendsten van zijn teamgenoot. Helemaal aan het einde van Q3 leek George Russell het feestje van Ferrari nog te verstoren maar uiteindelijk moest Russell genoegen nemen met de tweede tijd, net als Leclerc op een handvol duizendsten van Carlos Sainz.

Met Carlos Sainz op de pole, voor George Russell in de Mercedes en Charles Leclerc op de derde plaats belooft het een spannende race doorheen de straten van Singapore te worden. Het wordt ook uitkijken of Max Verstappen een sterke inhaalrace kan rijden en de zegereeks van Red Bull dit seizoen eindelijk doorbroken kan worden.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner