Eerste fase renovatie Circuit Spa-Francorchamps afgerond: 25 miljoen euro

Circuit Spa-Francorchamps
Circuit Spa-Francorchamps

Het circuit van Spa-Francorchamps heeft gisteren met bijzonder veel trots meegedeeld dat de eerste fase van de ingrijpende renovatie van het circuit is afgerond. Prijskaartje van de werkzaamheden tot dusver bedraagt maar liefst 25 miljoen euro.

In oktober 2020 stelde het circuit van Spa-Francorchamps een grondige renovatie van het circuit alsook van de faciliteiten op en rondom het circuit voor. Het totale prijskaartje werd geschat op een duizelingwekkende 80 miljoen euro. Het eerste deel van die renovatie is nu dus afgerond.

Met veel trots werd de voltooing van de eerste fase van de werkzaamheden aangekondigd. Eind 2022 zal het totaalproject verder worden gezet.

“Dankzij de werken die de hele winter hebben geduurd, hebben we nu in het voorjaar van 2022 een piste waarvan het tracé gelijk blijft, maar waarvan de veiligheid is verhoogd,” aldus Melchior Wathelet, Voorzitter van de Raad van Bestuur.

“Er werden verschillende aanpassingen aan de piste uitgevoerd om de dubbele FIA/FIM Grade C-homologatie voor respectievelijk autowedstrijden en motorwedstrijden te verkrijgen. Ten slotte werd er ook een nieuwe tribune gebouwd op de top van een van de beroemdste bochten ter wereld.”

Tijdens de winter werd er bijzonder hard gewerkt aan verschillende delen van het circuit. Zo werden er vangrails verplaatst, werd vooral het gedeelte rond Raidillon en Eau-Rouge ingrijpend aangepakt, en kwamen er heel wat grindbakken bij.

“Voor het uitvoeren van deze werken gingen, naast onze eigen teams, 250 mensen aan de slag gedurende 5 maanden, met meer dan 100 machines. In totaal ging het om meer dan 30 bedrijven, waarvan – en dat is heel belangrijk – een groot deel uit Wallonië. Hun kennis en vaardigheden moeten hier zeker benadrukt worden,” vertelt Amaury Bertholomé, CEO.

“We hebben het over een enorme hoeveelheid werk in een zeer korte tijd: de renovatie van alle run-off zones, de nieuwe grindbakken, het opnieuw egaliseren van bepaalde delen van de baan (voorbij La Source, bij de Raidillon en bij Speakers corner) en de bouw van een volledig nieuwe tribune op de top van de Raidillon: met 4 600 zitplaatsen, ontvangstruimtes en een adembenemend uitzicht.”

“De tribune zal toegankelijk zijn voor het publiek vanaf het World Endurance Championship, begin mei. In de Endurance-zone, bij de afdaling van La Source naar de Raidillon, verschijnen in 2023 opnieuw tribunes.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner