Elf ex-F1 piloten starten morgen in Spa

Wat hebben Eric Vandepoele, Michael Bartels, Pedro Lamy, Jean-Denis Deletraz, Karl Wendlinger, Tomas Enge, Olivier Beretta, Andrea Chiesa, Gianmaria Bruni, Bernard De Drijver en Bas Leinders met elkaar gemeen? Twee zaken eigenlijk. Allemaal waren ze ooit een echte "F1 piloot". En ten tweede staan ze allemaal aan de start van de komende 24u van Francorchamps. Dat brengt totaal aantal van 11 ex-F1 rijders aan de start.

Buiten Wendlinger, die na zijn zware crash in Monaco 1994, nooit meer de top bereikte van de F1, waren alle genoemde rijders een beetje op het verkeerde moment bij de verkeerde renstal. De Drijver in een oude March eind jaren 70. Lamy en Bartels in het zieltogende Lotus. Vandepoele in een Brabham team dat op sterven na dood was. Chiesa, Enge, Bruni en Leinders in doodlopende avonturen als Jordan, Prost en Minardi. Deletraz schoot de hoofdvogel af. Hij kocht Beretta uit bij Larousse en verscheen aan de start van de Australische GP in 1994. Hij reed niet lang in wedstrijd (25 rondes) toen hij moest opgeven met versnellingsbakproblemen. Maar toen was hij in 25 rondes wedstrijd al op 10 rondes achterstand gezet. Het jaar daarop verscheen hij bij het kleine Pacific. Hij mocht twee wedstrijden rijden waarin hij meerdere wereldrecords "achterstand oplopen" brak voordat het geld op was. Later echter hervond Deletraz een tweede leven in toerwagens, sport-prototypes en GT races. En nu hij veel meer gegroeid is trekt Jean-Denis zich aardig uit de slag.

Dat deze rijders gewoon pech hadden in de keuze van hun F1 carriére kan u dit weekend zien. Want aangevuld met supertalenten uit andere raceseries (zoals de Belcar, F3000, GP2, DTM, FIA GT en Le Mans series) tonen ze dat ze wel degelijk een topwagen kunnen rijden. De 24 uur is immers het pronkstuk van het Europese GT autosportseizoen en het is niet iedereen gegeven om deel te nemen en nog minder om deze etmaalrace te winnen.

Tussen al het GT geweld van Aston Martin, Maserati, Porsche, Ferrari, Corvette, Lamborghini en nog meer van dat fraais maken de Belgen weeral een goede kans. Volgt u de Corvette van de Belcar sterren Kumpen – Longin – Mollekens – Bouvy. Of de topwagens als de Maserati van Erik Vandepoele, de Corvette van Gregory Franchi, die van Marc Duez en Maxime Soulet. Of supportert u toch maar voor het Belgische Gillet Vertigo met Leinders – Kuppens en dame Sarah Bovy?

Morgen zaterdag beginnen 24 uren van puur raceplezier!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print