24u Spa-Francorchamps : Nederlands getinte zege

Carsport Holland behaalde de zege in de prestigieuze 24 uurs race van Spa. Na 24 uur met 24 pitstops en 532 rondes finishte het team met hun Corvette C6-R voor de Maserati MC12 van de gedoodverfde favorieten, Vitaphone Racing. Bij Vitaphone Racing ging onze landgenoot Vandepoele in de fout tijdens het laatste uur van de wedstrijd. Daardoor kon Fässler de leiding grijpen, een leiding die hij niet meer afstond.

Ondanks de naam van het team, Carsport Holland, is het rijdersequipe internationaal. Jean-Deniz Deletraz, ooit beschimpt in de F1 toen hij mid jaren 90 met Larousse en Pacific reed, haalt hier een mooie overwinning binnen op zijn carrièreblad. Hij werd bijgestaan door zijn Zwitserse landgenoot Marcel Fässler (niet zo lang geleden een vaste waarde in de DTM), de snelle Italiaan Fabrizio Gollin en de enige Nederlandse piloot bij Carsport Holland : routinier Mike Hezemans.

Het Vitaphone "dream team" met de ex-F1 piloten Vandepoele, Bartels, Lamy en GT ster Thomas Biagi moest dus genoegen nemen met de tweede trede van het podium terwijl PK Carsport, voor de gelegenheid "United for Belgium", net als verleden jaar derde eindigde. Weer een mooie prestatie voor onze Belgische sterren uit Belcar en BTCS  : Kumpen, Longin, Mollekens en Bouvy.

Het andere team dat zich al jaren profileert als "Belgisch", Belgian Racing, had wederom pech. Sarah Bovy, met 18 jaar de jongste deelneemster ooit aan de 24 uur, moest de Gillet Vertigo in de banden plaatsen. Tijdens zijn eerste dubbele stint had Bas Leinders in een mooi wedstrijdbegin de wagen naar de top van de G3 klasse gebracht. Alles zag er goed uit tot Sarah de wagen binnenbracht met aanzienlijke schade. Na goed 1 uur in de pits vertrok de Belgische Vertigo met Italiaanse Alfamotor weer. Onnodig te zeggen dat alle kansen op enige klassering toen al ruim verkeken waren.

Deze editie zal geboekstaafd blijven als één van de meest felbevochten edities waarbij dus Carsport Holland de langste adem had.

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023