Renault investeert in CFD installatie

Renault gaat 50 miljoen dollar investeren in een nieuwe CFD voorziening. Deze zal geplaatst worden in de F1 fabriek van Renault in Enstone.

CFD is een afkorting voor Computational Fluid Dynamics, waarbij gebruik wordt gemaakt van numerieke methodes en algoritmes om problemen met betrekking tot vloeibare stromen op te lossen en te analyseren. Met behulp van computers kan dus onderzocht worden hoe bepaalde vloeistoffen en gassen over complexe oppervlakken stromen. In de Formule 1 kan een CFD gebruikt worden om een model van de wagen op de computer te zetten en dan te onderzoeken hoe het prototype reageert op de luchtstromen, hoeveel downforce er is en hoe de verschillende onderdelen de wagen afremmen op rechte stukken. Ook kan hiermee onderzocht worden hoe de wagen zal reageren op verschillende weersomstandigheden en wegdekken. Hoewel deze berekeningen gemaakt worden door supercomputers zal de virtuele weergave slechts een benadering zijn van de werkelijkheid.

Volgens Renault zal de nieuwe voorziening het team een capaciteit geven die 10 keer groter is dan de huidige. De bouw van de faciliteit zal volledig voldoen aan de strenge milieuvereisten.

Flavio Briatore gaf uitleg.

"Door dit programma van technologische investeringen geeft het team een duidelijk signaal over onze verbintenis tot een competitieve toekomst in de Formule 1."

Ook technisch directeur Bob Bell gaf een korte toelichting.

"Terwijl andere teams hebben geinvesteerd in kostelijk 2e wind tunnels, geloven wij dat CFD een technologie is voor de toekomst en dat deze een essentieel deel zal uitmaken van het ontwikkelen en ontwerpen van efficientere wagens. Met deze nieuwe voorziening kunnen we de bestaande technologische grenzen tot het uiterste duwen en kunnen we nieuwe technieken ontwikkelen die in de toekomst toepassingen zullen vinden in sectoren buiten de race circuits."

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023