F1 2011 video countdown: Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet!

Dat de F1 teams elkaar goed in de gaten houden is geweten. Zeer goed in de gaten trouwens, want je ziet al snel dat wanneer het ene team een nieuwigheidje op de wagen heeft dat werkt, de andere teams zo snel mogelijk willen weten hoe het werkt, en vooral, hoe het op hun wagen kan werken.
Spionage is van alle tijden in de Formule 1. Dat is nu eenmaal het gevolg van het feit dat de Formule 1 zo een technische sport is. Letterlijk dan. Het heeft niets met techniek te maken zoals een voetballer voetbaltechniek bezit, maar techniek in de letterlijke betekenis van het woord.

Meetkunde, fysica, aerodynamica en ga zo maar door. Voor de doorsnee fan roept het waarschijnlijk minder leuke herinneringen op aan een periode achter de schoolbanken. Maar de disciplines waarin een F1 team zich moet bekwamen is een lange lijst.

Dat zorgt er dan weer voor dat de teams die vindingrijk zijn en met vernieuwingen op de proppen komen, vaak gekopieerd worden door anderen. Erger wordt het natuurlijk wanneer er kwaad opzet in het spel is. Wanneer er opzettelijk vertrouwelijke informatie wordt doorgegeven aan andere teams die het eigen team kunnen schaden, of wanneer men gewoonweg een ander team gaat saboteren.

Zo is er een periode geweest bij Ferrari dat het blijkbaar niet mogelijk was voor hun, om tijdens een race informatie over de wagen via de telemetrie binnen te krijgen. Achteraf bleek dat er ‘iemand’ een kastje in de buurt van de box had geplaatst die als stoorzender fungeerde.

Het hoogtepunt, of moeten we hier dieptepunt zeggen, was het spionageschandaal tussen Ferrari en McLaren waarbij Ferrari ingenieur Nigel Stepney vertrouwelijke info doorspeelde aan McLaren hoofdingenieur Mike Coughlan. Dat heeft jammer genoeg niks met sport te maken. Integendeel, het maakt zoveel kapot waar teams en piloten zoveel moeite voor hebben gedaan om het op te bouwen. De sportiviteit en integriteit van hun eigen team.

Tegenwoordig windt men er minder doekjes om als men details van het andere team te weten wil komen. Dat je geen Stepney of Coughlan in het team nodig hebt, bewijzen deze heren van McLaren open en bloot met het fototoestel in de hand. Die van Ferrari zijn duidelijk minder geamuseerd.

Nog 6 dagen!

a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}