“F1 overwoog om een 30 jaar oude regel opnieuw in te voeren”

De Formule 1 zou op het punt gestaan hebben om de regel opnieuw in te voeren waarbij het slechtste resultaat tijdens het seizoen geschrapt wordt.


De reden waarom de Formule 1 overwoog om de ruim dertig jaar oude regel dit seizoen opnieuw in te voeren ligt bij de ster ingekorte F1-kalender en het feit dat de voorbereiding van de F1-teams door de uitbraak van het coronavirus ernstig verstoord werd.

“We kwamen tot het besluit dat, jammer genoeg, de teams er mee zouden spelen,” aldus Brawn tegenover ‘Racefans’. “Ze zouden het gebruiken om enkele resultaten doelbewust te laten vallen”.

“Ze zouden de regel nooit achter de hand houden … ze zouden er echt mee spelen. Ze zouden het niet achter de hand houden voor als een rijder ziek zou zijn, ze zouden het bewust gebruiken voor een slecht resultaat. Indien ze een betrouwbaarheidsprobleem hadden of een crash hadden zouden ze zeggen ‘Wel, dat is één van onze resultaten die wegvallen’. Ik zou niet wete hoe we dat zouden kunnen vermijden.”

Volgens Brawn zou de regel er ook toe kunnen leiden dat teams doelbewust hun wagen aan de kant parkeren wanneer ze geen vooruitzicht op punten hebben, een praktijk die jaren geleden ook gebeurde toen teams soms in de voorlaatste ronde plots een wagen naar de pits riepen om op te geven zodat ze er een voordeel uit konden halen door dan een nieuwe versnellingsbak te mogen monteren.

“Ze zouden zeggen ‘Als we deze race geen punten kunnen scoren dan kunnen we even goed opgeven en de motor sparen’. Of ‘We gaan deze race niet voldoende punten scoren’. Ze zouden er echt een spelletje van maken.”

De Formule 1 draait volgens Ross Brawn nu eenmaal rond het behalen van voordelen en het proberen zo goed mogelijk met de regels omgaan, soms zelfs tot op of over het randje van het toelaatbare.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}