F1-piloten: “Problemen met putdeksels zijn onaanvaardbaar!”

F1 - Twitter
F1 - Twitter

Nadat er tijdens twee van de drie testdagen op het Bahrain International Circuit problemen waren met een losgekomen putdeksel laten verschillende F1-piloten duidelijk hun ongenoegen blijken. Onder andere Max Verstappen, Charles Leclerc en Lewis Hamilton roepen op tot actie.

Op donderdag beschadigde Charles Leclerc zijn Ferrari door over een losgekomen putdeksel te rijden en vervolgens kreeg ook Sergio Perez vandaag schade door een losgekomen putdeksel. De problemen doen terugdenken aan het losgekomen putdeksel tijdens de eerste oefensessie voor de GP van Las Vegas. Gelukkig was de schade deze keer niet zo ernstig als toen maar de F1-piloten maken zich zorgen en uiten hun ongenoegen over de situatie.

Max Verstappen vermoedt dat de problemen deels veroorzaakt worden door de nieuwe generatie F1-bolides met zogenaamd ‘grondeffect’ waardoor de putdeksels sneller loskomen.

“Door de generatie F1-bolides met grondeffect is het waarschijnlijk iets erger,” aldus Verstappen. “Maar het lijkt ook dat we op plaatsen rijden waar niet veel andere wagens rijden, we lijken de bochten anders te nemen en zo de bochten wat te ‘openen’.”

“Misschien kunnen die dingen wat bekeken worden. We weten dat het met deze wagens een mogelijk probleem is en wanneer je naar bepaalde circuits gaat dan weet je dat die putdeksels er liggen. Voor je tijdens een raceweekend begint te rijden moet alles gedubbelcheckt worden om te zien of alles stevig vastzit.”

“Ik denk dat het een must is dat we ervoor zorgen dat we niet opnieuw een situatie krijgen waarin F1-bolides ernstig beschadigd raken. Zeker en vast met het budgetplafond is dat zeer belangrijk, het is niet leuk wanneer zoiets gebeurt.”

Ook Charles Leclerc, die op donderdag over een losgekomen putdeksel reed en zijn Ferrari ernstig beschadigde, vindt dat de Formule 1 maatregelen moet nemen.

“Het is een ernstig probleem want het kan ernstige gevolgen hebben,” aldus Leclerc. “We moeten het bekijken om ervoor te zorgen dat het niet opnieuw gebeurt.”

“Gisteren hadden we het geluk dat het niet op een plaats zoals in Las Vegas gebeurde maar in Vegas was het zeer ernstig wat er met Carlos gebeurde. Maar ik ben er zeker van dat iedereen hard werk zal maken van het vinden van de best mogelijke oplossing.”

Ook Lewis Hamilton was betrokken partij want hij reed op donderdag over het losgekomen putdeksel dat later door Charles Leclerc zou geraakt worden. Volgens Hamilton moet de Formule 1 proactiever zijn in het voorkomen van zo’n problemen.

“We moeten deze putdeksels beter vastlassen alvorens we in actie komen. Gelukkig was het niet zo ernstig als toen Carlos een putdeksel in Las Vegas raakte, maar we moeten die problemen zien op te lossen en voorkomen.”