F1-piloten willen herziening van systeem met strafpunten

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Verschillende rijders dringen er bij de FIA op aan om het strafpuntensysteem te herzien omdat in bepaalde gevallen de gegeven straf niet overeenkomt met de overtreding die een rijder doet.

Bij een overtreding tijdens een raceweekend kunnen rijders strafpunten krijgen op hun superlicentie. Indien een rijder twaalf punten verzameld in een tijdspanne van twaalf maanden resulteert dat in een race schorsing. Tot nu toe is dat nog niet voorgekomen maar AlphaTauri-rijder Pierre Gasly moet op zijn hoede zijn want zijn teller staat momenteel op tien en het duurt nog tot de maand mei vooraleer er punten vervallen door middel van de twaalf maanden-regel.

De Fransman heeft strafpunten gekregen voor lichte overtredingen zoals het overschrijden van de track limits en te ver van de safety car rijden maar evengoed voor snelheidsovertredingen tijdens een rode vlag-situatie.

Die kleine overtredingen hebben er nu wel voor gezorgd dat Gasly in de problemen komt en verschillende rijders vinden dat in bepaalde omstandigheden de straffen niet overeenkomen met de strafpunten die gegeven worden. 

“De straf past niet bij de misdaad, vooral in het geval van Pierre,” zei George Russell, de voorzitter van de ‘Grand Prix Drivers’ Association’ (GPDA)  tegen de BBC.

Russel zegt dat er na het seizoen gesprekken zullen volgen met de FIA en de F1 maar ondertussen zal Gasly voorzichtig moeten zijn want de minste overtreding kan voor hem een race schorsing betekenen.

“Ze hebben te kennen gegeven dat we het gesprek in het tussenseizoen zullen voeren en dit alles zullen herzien”, gaat Russell verder

“Er is veel te herzien dit seizoen in veel verschillende opzichten, dus de FIA zal zeker een druk off-season hebben.”

“In de sport moet je klaar zijn en je kunnen aanpassen. Je hebt regels opgesteld en er is maar één incident voor nodig om in te zien dat de regels misschien niet helemaal kloppen.”

“We moeten de mogelijkheid hebben om dingen te veranderen en achteraf strafpunten weg te nemen als we het er allemaal over eens zijn dat het onjuist was.”

Strafpunten moeten volgens Russell gegeven worden bij roekeloos of gevaarlijk rijgedrag en dat is bij Gasly helemaal niet het geval volgens de Mercedes-rijder.

Red Bull-rijder Sergio Perez sluit zich aan bij George Russell. “Ik heb zeker het gevoel dat er dingen zijn die niet eens met zijn rijden te maken hebben. En daar krijgen we ook strafpunten voor”, aldus de Mexicaan.

“Dus ik denk dat als het niet gerelateerd is aan slecht rijden of fouten, er geen straf zou moeten zijn en het zal heel erg zijn als hij daarvoor uiteindelijk een race geschorst zou worden.”

Volgens Williams-rijder Alex Albon zijn er een aantal dingen die herbekeken moeten worden. 

“Ik denk dat ik drie punten op mijn rijbewijs heb en die zijn te wijten aan de track limits, wat helemaal niet gevaarlijk is,” zei hij.