Lewis Hamilton, Daniel Ricciardo en Guanyu Zhou ontsnappen aan bestraffing

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Tijdens de sprintrace liet de wedstrijdleiding weten dat er een onderzoek liep naar drie rijders voor mogelijke inbreuken op de startprocedure. Na afloop van de race laten de stewards echter weten dat de ‘inbreuken’ niet verder onderzocht gingen worden en de drie rijders dus een bestraffing vermijden.

Het onderzoek werd gevoerd naar Lewis Hamilton, Daniel Ricciardo en Guanyu Zhou. Alledrie zouden ze zich voor de start van de sprintrace niet correct opgesteld hebben in hun aangeduide gridpositie.

De stewards bekeken beelden van de startprocedure en daarop werd opgemerkt dat de desbetreffende rijders mogelijk te veel naar links of rechts in hun startvak stonden. Meestal volgt dan een bestraffing maar dat was deze keer niet het geval.

“Nadat al het mogelijke beeldmateriaal bestudeerd was, en nadat er metingen op de grid werden uitgevoerd, stelden de stewards vast dat de geschilderde gridposities iets kleiner waren dan gebruikelijk en dat de visibiliteit die de rijders hebben het extreem moeilijk maken om correct positie in te nemen. Geen enkele rijder bevond zich in een positie waaruit voordeel werd gehaald. De stewards besloten daarom om geen verdere actie te ondernemen.”

Vooral voor Lewis Hamilton was die beslissing erg belangrijk. De zevenvoudig wereldkampioen finishte de sprintrace immers als tweede en mag daardoor samen met polesitter en teamgenoot George Russel de race van op de eerste startrij aanvatten.