“F1-races in landen waar mensenrechten ter discussie staan? Wat is het probleem?”

F1
F1

Volgens FIA-voorzitter Jean Todt is het het volste recht van de Formule 1 om races te organiseren in landen die ter discussie staan omwille van mensenrechten, zoals de nieuwe race in Saudi-Arabië later dit seizoen.

Toen de Formule 1 bekendmaakte dat er in 2021 een GP van Saudi-Arabië zou verreden worden werd dat zowel door fans, mensenrechtenorganisaties als niet-gouvernementele organisaties (ngo) op het nodige wenkbrauwgefrons onthaald. Het land staat er namelijk om bekend niet altijd even juist om te springen met de mensenrechten.

Amnesty International omschreef de organisatie van de F1-race als een manier om het blazoen van het land op te poetsen en de buitenwereld een rad voor de ogen te draaien. Maar FIA-voorzitter Jean Todt is het daar niet mee eens en vindt het zelfs goed dat de F1 landen als Bahrein, China en Rusland aandoet om het probleem bespreekbaar te maken.

“Het is iets wat me na aan het hart ligt,” zei hij voorafgaand aan de Franse Grand Prix. “En sinds vijf jaar ben ik zeer betrokken bij de VN als secretaris-generaal speciaal afgevaardigde voor verkeersveiligheid.”

“Als je het comité ziet dat ik op een hoog niveau heb samengesteld over verkeersveiligheid, dan heb je daar Michael Ellison, voormalig Hoge Commissaris voor de mensenrechten.”

“Je hebt Michelle Bachelet, die de huidige hoge commissaris voor de mensenrechten is. Je hebt Filippo Grandi, de hoge commissaris voor vluchtelingen. Dus in zekere zin is het een voorrecht dat ik met hen mag discussiëren.”

“Gisteren kwam Stefano Domenicali bij me op bezoek en ook Jacques Toubon, voormalig minister van justitie die tot vorig jaar verantwoordelijk was voor de mensenrechten in Frankrijk, en ik heb met hem daarover gesproken.”

“En iedereen is er voorstander van om overal ter wereld races te houden. Ik bedoel, we zijn een sport.”

“Het is ook iets wat ik heel vaak besproken heb met het internationaal olympisch comité, met Thomas Bach. Omdat zij hetzelfde probleem hebben. En we zijn duidelijk van mening dat sport niet betrokken moet worden met politiek.”

Todt vindt dat de FIA moet samenwerken met ngo’s om hen te helpen de problemen in de verf te zetten in landen die de Formule 1 aandoet.

“We moeten samenwerken met ngo’s,” zei Todt. “En ik bedoel, goede ngo’s, zoals Human Rights Watch, die fatsoenlijke mensen zijn, om hen te vragen hoe we ons steentje kunnen bijdragen. Dus daar werken we aan.”

“Je kunt de manier interpreteren waarop je helpt. Naar mijn mening geeft het bezoeken van die landen ook de kans aan mensen die negatief zijn over het land om te spreken, wat ze anders waarschijnlijk niet zouden hebben gedaan.”

“Dus, zoals ik al zei, het is een kwestie van interpretatie. Maar voor mij voelt het goed.”

Hij bevestigde ook dat de FIA het laatste woord heeft over de organisatie van een race die in een bepaald land wordt georganiseerd door Liberty Media.

“Wie stelt de kalender voor? Het is de houder van de commerciële rechten. Het zou oneerlijk zijn om te zeggen dat het alleen aan hen ligt, want we kunnen zeggen dat ze daar niet heen moeten gaan. En ze zullen ons volgen, dus we gaan wel akkoord.” 

“Want aan het einde van de dag, als een kalender wordt voorgesteld, komt die bij mij terecht, en bij de wereldraad, die er mee instemt. Ik kan me niet herinneren dat er ooit één iemand heeft gezegd dat we ergens niet heen moesten gaan.”

“Het is een gezamenlijk akkoord om naar die landen te gaan,” besluit de FIA-voorzitter.