F1-teams verbaasd over de terugkeer van porpoising op aangepast F1-circuit in Barcelona

McLaren F1 team
McLaren F1 team

De teams zullen hun auto’s moeten aanpassen nadat er tijdens de eerste oefensessie weer klachten waren over porpoising, dat laat McLaren-teambaas Andrea Stella weten.

McLaren was een van de teams die last hadden van een stuiterende bolide in de laatste snelle bochten van het Circuit de Catalunya. Voor het eerst sinds lang wordt er weer geracet op de originele layout van de baan met een snelle rechterbocht in plaats van een chicane in de laatste sector.

Lando Norris zei tijdens de sessie dat hij last had van “porpoising en bottoming in de laatste bocht, het verstoort de auto behoorlijk.” Ook George Russel liet aan zijn race engineer weten dat hij bij het aansnijden van de laatste bocht last had van een stuiterende Mercedes.  

Zelfs Red Bull, waar ze het probleem altijd onder controle lijken te hebben, had hetzelfde probleem met de bolide van Sergio Perez.

Andrea Stella laat weten dat het probleem aanzienlijk is en dat de teams hun auto’s zullen moeten aanpassen, wat dan weer een invloed zal hebben op de bandenslijtage tijdens de race.

“Als we hier alleen waren, zou ik zeggen dat het porpoising is, we weten dat je het op sommige plaatsen kunt hebben,” verklaarde hij tegenover ‘RaceFans’.

“Maar het feit dat we hetzelfde ook van Red Bull hoorden, laat volgens mij zien dat het een circuit specifiek element kan zijn waar alle teams mee te maken hebben. “Want ik dacht dat we hadden begrepen dat Red Bull iets stabieler was in het omgaan met porpoising.”

“Dus het zou een kenmerk van het circuit kunnen zijn, een uitdaging waar we zeker mee om moeten gaan. We begrijpen dat Mercedes en Red Bull ermee te maken hebben op basis van hun commentaar. En het zou een beperking op het vlak van prestaties kunnen zijn, want om ermee om te gaan moet je wat aanpassingen doen die ergens anders misschien wat prestaties kosten.”