F1 wil sprintraces in 2022 voorbehouden voor ‘historische’ circuits

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

De Formule 1 experimenteert dit seizoen met sprintraces, of zogenaamde sprintkwalificaties. Eind dit seizoen zal een evaluatie volgen om te bekijken of het format ook volgend jaar gehanteerd zal worden. Als dat het geval is dan zullen sprintraces waarschijnlijk alleen op ‘historische’ circuits plaatsvinden.

Tijdens het raceweekend in Groot-Brittannië vond de allereerste sprintrace in de Formule 1 plaats en die werd gewonnen door Max Verstappen. Binnen enkele weken vindt er op het historische circuit van Monza voor de tweede keer een sprintrace plaats, terwijl waarschijnlijk in Brazilië de derde en laatste sprintrace van het seizoen zal plaatsvinden.

Daarna zal volgens F1-baas Stefano Domenicali een uitgebreide evaluatie van het format met de sprintrace volgen. De reacties na de allereerste sprintrace in Silverstone waren volgens Domenicali echter enorm positief.

“We hebben gezegd dat we het format tijdens drie raceweekends wilden uitproberen. De eerste was in Silverstone, de volgende in Monza en de laatste aan het einde van het seizoen in Brazilië,” aldus Domenicali. “Na de drie tests zullen we een grondige evaluatie doen.”

“Ik kan echter al zeggen dat de eerste sprintrace in Silverstone enorm positief onthaald werd, zowel door de rijders, de teams alsook de media die zeer positief waren. Ook de promotor was zeer gelukkig want er viel iedere dag iets nieuw te beleven.”

De Formule 1 zal rekening houden met de feedback naar aanleiding van de eerste sprintrace maar het lijkt nu al aan te sturen op het voorbehouden van het format met de sprintrace voor de ‘historische’ circuits en tot die circuits hoort uiteraard ook Spa-Francorchamps. Zo zou het dus best kunnen dat we ook in 2022 een sprintrace tijdens de GP van België zien.