FIA legt datum vast voor hoorzitting protest Aston Martin tegen diskwalificatie Sebastian Vettel

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Komende maandag zal er een meeting plaatsvinden waarin de beroepsprocedure van Aston Martin tegen de diskwalificatie van Sebastian Vettel zal behandeld worden.

Vettel werd na afloop van de Hongaarse GP gediskwalificeerd omdat de FIA geen brandstofstaal van minstens 1 liter uit Vettel zijn wagen kon halen voor verschillende controles. Er werd slechts een brandstofstaal van 0,3 liter uit de Aston Martin van Vettel gehaald waarna de stewards besloten om Vettel te diskwalificeren.

Aston Martin had 96 uren om een intentie tot beroep kenbaar te maken, iets dat het ook deed omdat het naar eigen zeggen ‘nieuw bewijsmateriaal’ heeft dat de stewards toen niet hadden.

Komende maandag zal er om 15u een videoconferentie plaatsvinden waarbij vertegenwoordigers van Aston Martin en stewards van de GP van Hongarije aanwezig zullen zijn. Er zal vervolgens beslist worden of het bewijsmateriaal van Aston Martin inderdaad ‘nieuw’ is.

Als de stewards het ‘nieuw’ bewijsmateriaal verwerpen zal de diskwalificatie van Vettel bevestigd worden terwijl er anders zal bekeken worden of Vettel alsnog zijn tweede plaats terugkrijgt. Niet alleen voor Vettel maar ook voor de titelstrijd kan die beslissing gevolgen hebben. Als Vettel zijn tweede plaats terugkrijgt verkleint immers de voorsprong van Hamilton op Verstappen.