Felipe Massa: “Ik verdien de wereldtitel van 2008 en de meeste mensen zijn het met me eens”

Ferrari
Ferrari

Felipe Massa laat weten dat hij een antwoord heeft gekregen op de brieven, over de uitkomst van het wereldkampioenschap in 2008, die zijn advocaten naar de FIA en de F1 gestuurd hebben.

Massa is ervan overtuigd dat hij de wereldtitel in 2008 misliep door het crashgate-schandaal waarbij zijn landgenoot Nelson Piquet jr. in opdracht van zijn team Renault zijn F1-bolide opzettelijk in de muur parkeerde in Singapore. Op die manier kwam het tot een safety car en dat plaveide de weg naar de overwinning voor die andere Renault-rijder, Fernando Alonso.

Volgens Massa had de race geschrapt moeten worden of had de einduitslag moeten opgemaakt worden de ronde voor de crash van Piquet jr., toen Massa aan de leiding reed. Omdat Bernie Ecclestone onlangs in een interview liet vallen dat zowel de F1 als de FIA al in 2008 op de hoogte waren van vuil spel, vindt Massa ook dat er actie had moeten ondernomen worden door de FIA. In plaats daarvan hebben ze gewacht tot de einduitslag van het kampioenschap vast lag en dan kan er niets meer aan veranderd worden.

“Er was een regel die zei dat de trofee in december zou worden overhandigd, wat elk jaar altijd gebeurt, en vanaf dat moment, het jaar daarop, kon het resultaat niet meer worden veranderd”, vertelde Massa aan ‘Globo Esporte’. “Voor mij was het echt een grap wat ze me hebben aangedaan.”

Maar het interview met Ecclestone is niet de enige reden, ook wijlen Charlie Whiting heeft in een documentaire over gewezen FIA-voorzitter Max Mosley verteld dat Nelson Piquet sr. hem alles verteld heeft tijdens de laatste race van dat bewuste seizoen. Ecclestone zegt ook in zijn interview dat hij, Charlie Whiting en Max Mosley op de hoogte waren van het geval.

“Ze hebben besloten om de zaak niet aan het licht te brengen omdat ze daar zelf voor gekozen hebben,” gaat Massa verder. “Het was dus een samenwerking tussen de F1 en de FIA om de zaak niet te openen in 2008, dat is onaanvaardbaar.”

Ondertussen is de toenmalige teambaas van Massa bij Ferrari, Stefano Domenicali, de CEO geworden van de Formule 1 en hij heeft er alle vertrouwen in dat hij en FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem  de zaak ter harte zullen nemen. 

“Stefano is als een broer voor me”, zei hij. “Hij is iemand die veel genegenheid heeft voor mij, en ik voor hem, een heel goede relatie. Logischerwijs is het een situatie uit het verleden, uit een andere F1. De huidige eigenaren van de F1 waren zij niet.”

“Ik denk dat zowel de FOM als de FIA tegenwoordig op een heel andere manier handelen en nadenken over eerlijkheid en integriteit. Ik denk dat dit voor hen een heel belangrijk punt is om de situatie op de juiste manier te analyseren, iets wat toen niet gebeurd is.”

Het was dus Hamilton die in extremis aan het langste eind trok en wereldkampioen werd in de laatste race van het seizoen. Die laatste race van het seizoen was de GP van Brazilië, die Felipe Massa op zijn naam schreef en dat maakte het voor de Braziliaan uiteraard extra zuur.

“Ik voel me de kampioen, ongetwijfeld,” gaat Massa verder. “Ik denk dat alle Brazilianen geleden hebben tijdens die laatste race. Zonder twijfel voel ik me kampioen  en het zou een geweldig feest geweest zijn hier in Interlagos tijdens die laatste race.”

Massa zegt dat hij met veel mensen gesproken heeft en dat de meesten hem gelijk geven.

“De manipulatie van de race is bevestigd door de FIA. Alles wat gebeurd is, is bevestigd. We zijn hier niet om een verhaal te vertellen dat nog niemand kent,” aldus Massa.

“Wat gebeurd is, is klaar en duidelijk: de race werd gemanipuleerd. En er was geen verandering ten opzichte van een gestolen race. Natuurlijk is er niets meer om over te praten. We zijn hier om te laten zien dat ze het in 2008 wisten en niets deden.”