Fernando Alonso: “Geef jonge rijders de kans om meer te testen, anders kan ik nooit met pensioen”

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Testen in de Formule 1 is al geruime tijd zwaar aan banden gelegd. Testmogelijkheden voor jonge rijders zijn door beperkingen en de invoering van het budgetplafond de afgelopen jaren helaas een zeldzaamheid geworden, dit tot grote ergernis van Fernando Alonso.

Fernando Alonso heeft zijn bezorgdheid geuit over de richting die de Formule 1 uitgaat en de weinige kansen die jonge rijders tegenwoordig krijgen. Testen is dus bijna onmogelijk voor jonge rijders wat de te bewandelen weg naar de Formule 1 alleen maar moeilijker maakt. 

“De Formule 1 is echt een zware sport”, aldus Alonso tegenover ‘RacingNews365’. “Het is geen wereld waar er veel tijd is en er worden al helemaal niet veel cadeaus uitgedeeld.”

“Het zou goed zijn om te zien dat er terug meer tests plaatsvinden, die zich dan ook richten op jonge rijders. Enkele van de grote teams kunnen zich zo een programma financieel ook veroorloven om dan met een oude auto te rijden. Het zou echter nog steeds geen ideale manier zijn van testen maar het is nu eenmaal zo hoe de sport op dit moment is.”

In een toch al redelijk ver verleden hadden F1-teams een apart testteam, volledig voorzien van eigen wagen en dat zich met niets anders bezighield dan testen. Met het huidige budgetplafond is dat niet meer haalbaar of mogelijk. 

“De teams zijn al zo gestresseerd door het budgetplafond en al het personeel dat de wereld rondreist voor de 24 races die op de kalender staan dat ik denk dat het vrijwel onmogelijk is om een testteam op te zetten zoals in het verleden wel het geval was om een jonge rijder echt voor te bereiden.”

Alonso heeft het ook nog even over de wintertests.

“Die zijn er gewoon niet meer. Anderhalve dag heb je de tijd als rijder om je voor te bereiden op het wereldkampioenschap dat kort daarna van start gaat. Dus dat weerhoudt sommige teambazen er waarschijnlijk van om een jonge rijder echt een kans te geven.”

“Er zijn best wel wat zaken mis in onze sport, ik hoop gewoon dat ooit eens iemand luistert.”

Geschreven door Vincent Bogaerts