Fernando Alonso: “Geen enkel ander F1-team is zo ambitieus als Aston Martin”

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Eerder deze week raakte bekend dat Fernando Alonso zijn contract bij Aston Martin tot eind 2026 heeft verlengd. Naar een reden daarvoor moet Alonso niet ver zoeken. Volgens de tweevoudig F1-kampioen is geen enkel ander F1-team zo ambitieus als Aston Martin.

Fernando Alonso verbaasde in 2022 vriend en vijand door zijn vertrek bij Alpine aan te kondigen en zijn overstap naar Aston Martin. Tijdens het begin van het F1-seizoen verbaasde Alonso diezelfde vriend en vijand mogelijk nog meer want hij behaalde de ene na de andere podiumplaats met Aston Martin.

Naarmate het seizoen vorderde viel Aston Martin wat terug maar Alonso toonde dat hij nog alles in zich heeft om op het allerhoogste niveau mee te doen. Het leidde zelfs tot speculaties over zijn toekomst want Alonso zijn contract liep eind dit jaar af en Alonso werd gelinkt aan een mogelijke overstap naar Mercedes of Red Bull.

Uiteindelijk besloot Alonso om toch bij Aston Martin te blijven en daar had hij een goede reden voor.

“Er is geen enkel ander team in de paddock met de ambities en de toekomstplannen die Aston Martin heeft,” aldus Alonso. “Maar tegelijkertijd moet je die doelen ook verwezenlijken, je moet de resultaten behalen.”

“Dit team was twee jaar geleden zeer nieuw. Het aantal personeelsleden in de fabriek is bijna verdubbeld. Ze bevonden zich in de oude gebouwen van Jordan, nu hebben ze een supermoderne fabriek.”

“Vorig jaar hadden we een zeer snelle wagen en we moesten veel lessen naast de baan leren over hoe we onze wagen konden ontwikkelen om het niveau van de topteams te evenaren. Dit jaar evenaren we die ontwikkelingen. Dat zijn volgens mij goede signalen.”

“Maar uiteindelijk moet je races winnen, moet je kampioenschappen winnen, dat is een erg moeilijke stap om te zetten.”

Dit seizoen lijkt Aston Martin enigszins te stagneren. Van een erg sterke start zoals vorig jaar is helemaal geen sprake maar dat doet geen afbreuk aan de motivatie en het goed gevoel dat Alonso bij Aston Martin heeft.

“Ik ben zeer blij. Ik was vorig jaar blij en ik ben nu nog steeds blij. Ik voel me goed in het team Ik zou me graag in een sterkere positie bevinden.”

“Vorig jaar waren we tijdens het begin van het jaar voor grotere resultaten aan het strijden en bevonden we ons min of meer aan het einde van het jaar in deze positie, het vijfde snelste team.”

“Dit jaar lijkt het dat we een roadmap hebben voor de ontwikkeling van de wagen die iets agressiever is en meer in lijn ligt met wat een topteam doet dat voor de grote resultaten wil gaan, ik ben blij om dat te zien.”