Fernando Alonso: “Mijn medische tests zijn verrassend goed, ik kan tot mijn 50ste in de F1 racen!”

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

De ondertussen 42-jarige Fernando Alonso presteerde vorig jaar op topniveau en uit zijn recente medische tests blijkt dat hij op fysiek vlak bijna beter dan ooit is. Het sterkt de tweevoudig F1-kampioen in het idee dat hij nog enkele jaren kan doorgaan en op het allerhoogste niveau van de F1 kan blijven presteren.

“We doen meestal dezelfde tests,” vertelt Alonso over zijn recente medische test. “Het eerste deel doen we in Italië, in de Alpen.”

“We hebben historische data over hoe mijn lichaam presteert op het vlak van cardio en dat in één, twee en vijf kilometer, in rusttoestand, er zijn duizend-en-één tests op het vlak van vet, spieren, reactiesnelheid met de lichten en uiteraard ook de fitness met gewichten enzovoort.”

“Bij sommige tests was er de voorbije vijf of zes jaar een minieme terugval, zeker op het vlak van de spieren want vanaf dat je 30 of 35 bent verlies je wat spiermassa. Dit jaar zijn we erin geslaagd om wat te herstellen naar de maximale niveau’s.”

“Dit komt vooral door de voeding, die veranderd is. We hebben geprobeerd om wat spiermassa te winnen om mijn leeftijd te compenseren en dit zonder slechter te presteren op het vlak van reactiesnelheid of cardio. Dit waren verrassende resultaten en erg positief.”

Alonso is er nu van overtuigd dat hij nog jarenlang zal kunnen doorgaan in de sport

“Enkele jaren geleden zou ik gezegd hebben dat 40 of 41 jaar misschien de limiet zou geweest zijn,” antwoordt Alonso wanneer hem gevraagd wordt hoe lang hij op dit absoluut topniveau kan blijven racen. “Nu, na hoe ik mezelf vorig jaar heb zien racen, gemotiveerd en goed presterend, denk ik dat ik misschien nog wel enkele jaren kan doorgaan.”

“Deze winter overstijg ik een beetje de verwachtingen op het vlak van fysieke tests enzovoort. Dus ik kan zeggen dat wanneer je gemotiveerd en toegewijd bent, dat je dan misschien tot je 48 of 49, of misschien zelfs tot je 50ste kan doorgaan.”

“Tegelijkertijd moet je echter ook alles in je leven blijven opgeven. De Formule 1 heeft je volledige toewijding nodig. Dit is mijn 24ste seizoen ofzo in de F1 en ik heb 24 jaar van mijn leven aan deze sport gegeven.”