Fernando Alonso na zijn slechtste resultaat tijdens een F1-race: “Dit was mijn saaiste race ooit!”

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Tijdens de GP van Emilia-Romagna evenaarde Fernando Alonso zijn slechtste eindklassering ooit in een F1-race: een negentiende plaats. Alonso zelf spreekt van zijn saaiste race ooit.

Na een kwalificatie op de negentiende plaats stond Alonso sowieso een moeilijke inhaalrace te wachten maar op basis van het eindresultaat kunnen we niet echt over inhalen spreken. Alonso finishte immers op de positie waarop hij zich kwalificeerde, als negentiende. Het was het slot van een ontgoochelend en frustrerend raceweekend.

Voorafgaand aan de race werd Alonso zijn wagen door het team nog uit parc fermé-condities gehaald om wijzigingen aan zijn wagen te doen. Alonso moest daardoor de race vanuit de pitlane aanvatten maar desondanks bleef het moeizaam racen.

“Het was een weekend dat enigszins frustrerend was omdat je wist wat er min of meer tijdens de race zou gebeuren,” aldus Alonso. “Je hoopt uiteraard op safety cars of een rode vlag of iets anders dat de race door elkaar kan halen. Maar het was zoals gebruikelijk wanneer je achteraan start, de meest saaie race ooit.”

Aston Martin koos er uiteindelijk voor om Alonso een andere afstelling op de wagen te geven dan Lance Stroll zodat ze de race als een soort testsessie konden gebruiken. Alonso verwacht dat het team ondanks zijn negentiende plaats, een evenaring van zijn slechtste resultaat ooit, veel bruikbare data heeft weten te verzamelen.

“We opteerden voor twee verschillende afstellingen voor de twee wagens en laat ons zien welke richting we de komende races uitgaan,” vertelt Alonso daarover. “Het was een zwaar weekend. De kwalificatie bepaalt duidelijk alles hier. Hetzelfde zal gelden in Monaco. We zullen een perfecte zaterdag moeten hebben om ervoor te zorgen dat het makkelijker gaat op zondag.”