Fernando Alonso: “Red bull en Aston Martin zijn het slachtoffer van deze belangrijke wijziging”

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Volgens Fernando Alonso is het niet geheel toevallig dat Aston Martin en Red Bull sinds het raceweekend in Silverstone minder competitief lijken te zijn. Beide teams zijn volgens Alonso het slachtoffer van een belangrijke wijziging in de Formule 1.

Tijdens het raceweekend in Silverstone was Aston Martin een stuk minder competitief dan tot dusver dit seizoen. Een gelijkaardig iets viel te bespeuren bij Red Bull waar Max Verstappen veel moeilijker de polepositie wist te veroveren en bovendien ook tijdens de race minder voorsprong wist uit te bouwen.

Opvallend is dat ook op de Hungaroring beide teams blijkbaar moeilijkheden ondervinden en dit ondanks het feit dat de Hungaroring wat de karakteristieken van het circuit betreft helemaal anders is dan het circuit van Silverstone. De verklaring voor de mindere performance moet volgens Alonso gezocht worden bij de nieuwe banden die Pirelli in Silverstone introduceerde.

Pirelli introduceerde toen al een robuustere versie van haar banden, banden die normaal pas in 2024 gebruikt zouden worden. Omwille van de hevigere belasting van de banden doordat de huidige generatie F1-bolides veel sneller is dan verwacht werden ze echter al in Silverstone geïntroduceerd. De andere constructie van de band lijkt ook voor een verschuiving van prestaties bij de teams te hebben gezorgd.

“Toevallig hebben enkele teams meer problemen sinds Pirelli nieuwe banden introduceerde, enkele andere teams zijn nu zeer tevreden over hun wagen,” aldus Alonso. “Het is niet alleen bij Aston Martin, ook Red Bull wordt duidelijk getroffen door die nieuwe banden. Ze haalden vlot een 1-2 tijdens de kwalificaties en de races en nu staan ze hier zelfs niet op de pole.”

“Checo ondervindt problemen om in de top tien te geraken. In Silverstone had Max slechts een voorsprong van zo’n drie seconden op Lando. Het is allemaal wat abnormaal sinds Silverstone.”