“Ferrari heeft tijdens de F1-test in Bahrein verstoppertje gespeeld”

Ferrari
Ferrari

Red Bull kwam als grote favoriet uit de driedaagse F1-test in Bahrein. Bij Ferrari en Mercedes lijken ze in het defensief te zijn gedwongen maar mogelijk is niets wat het lijkt. Volgens het Italiaanse ‘La Gazzetta dello Sport’ heeft Ferrari echter zitten ‘sandbaggen’ door met erg veel brandstof te rijden.

Rondetijden zijn tijdens een F1-test altijd erg moeilijk om te interpreteren. De teams proberen nochtans wel om conclusies te trekken over niet alleen de eigen wagen maar ook die van de concurrentie. Er zijn echter bijzonder veel variabelen die de performance van een F1-bolide positief of negatief kunnen beïnvloeden.

De hoeveelheid brandstof aan boord is één van die variabelen en volgens het Italiaanse ‘La Gazzetta dello Sport’ heeft Ferrari constant met bijzonder veel brandstof aan boord rondgereden: “Zelfs voor de korte afstanden reed men bij Ferrari met 35 of 40 kilogram brandstof aan boord. Op geen enkel moment kwam het gewicht van de hoeveelheid brandstof onder de 20 kilo.”

Tijdens de driedaagse test was er veel te doen rond vermeende ‘bandenproblemen’ bij Ferrari maar ook die zouden volgens ‘La Gazzetta dello Sport’ toe te schrijven geweest zijn aan de hoeveelheid brandstof waarmee Ferrari reed.

“Ferrari reed bij momenten rond met een hoeveelheid brandstof voor een volledige raceafstand. Dit heeft bijzonder veel gevraagd van de banden, zeker op een circuit zoals dat van Sakhir.”

Maar er is nog meer, volgens ‘Formu1a.uno’ zou Ferrari de SF-23 hoger dan normaal afgesteld hebben waardoor er meer luchtweerstand was, wat het stuiteren zou verminderd hebben maar tegelijkertijd ook voor meer luchtweerstand en dus een tragere wagen. Volgens het medium zal Ferrari komend raceweekend haar wagen ongetwijfeld veel agressiever afstellen wat neerkomt op lager bij de grond, wat tot een betere performance zou moeten leiden.

En zo zou het dus best kunnen dat we Ferrari en Red Bull tijdens de GP van Bahrein, net als vorig jaar, wiel-aan-wiel zien strijden voor de overwinning.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print