Slechtste seizoensstart voor Ferrari sinds 2009

Ferrari
Ferrari

Drie races ver is het F1-seizoen 2023 en Ferrari scoorde tot dusver slechts 26 wk-punten. Daarmee kent Ferrari haar slechtste seizoensstart in bijna vijftien jaar.

Bij Ferrari lijkt de wissel van teambaas voorlopig weinig effect te hebben. Na vier seizoenen werd Mattia Binotto aan de kant geschoven, daarmee kreeg Binotto de rekening gepresenteerd voor de slechte titelcampagne van vorig jaar. Nochtans was die erg goed begonnen.

Drie races ver in het seizoen hadden Charles Leclerc en Carlos Sainz al 104 wk-punten verzameld. Dat staat in schril contrast met de 26 wk-punten die Sainz en Leclerc tot dusver dit seizoen wisten te behalen. Twee opgaves voor Leclerc en uiteraard ook de nulscore van Carlos Sainz afgelopen weekend in Australië hebben dat puntentotaal erg naar beneden gebracht. In het coronajaar 2020 kende Ferrari eveneens een zeer slechte seizoensstart met tijdens de eerste drie races slechts 27 punten.

Met slechts 26 wk-punten tijdens de eerste drie races van dit seizoen kent Ferrari haar slechtste seizoensstart sinds 2009. Ferrari behaalde toen tijdens de eerste drie races geen enkel wk-punt, al werden volgens het reglement toen slechts aan de eerste acht rijders van iedere race punten toegekend. Onder het huidige puntensysteem zou Ferrari in 2009 echter nog steeds maar drie punten behaald hebben.

2009 was het jaar waarin Ferrari de bal met haar F1-bolide volledig mis had geslagen. Het was toen trouwens niet het enige team want er vonden dat jaar ingrijpende reglementswijzigingen plaats. Ferrari had het jaar voordien de meeste van haar middelen volop ingezet op de ontwikkeling van haar wagen in de titelstrijd met Lewis Hamilton en McLaren. 2009 was ook het jaar waarin Brawn GP iedereen het nakijken gaf met haar dubbele diffuser en zich samen met Jenson Button tot wereldkampioen kroonde.