Komende dagen worden cruciaal voor toekomst GP van België op F1-kalender

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Het ziet er naar uit dat de komende dagen, of de komende weken, cruciaal worden voor het circuit van Spa-Francorchamps en de toekomst van de GP van België op de F1-kalender.

We keren eerst even terug naar vorig jaar. Na de GP van België 2022 dreigde Spa-Francorchamps van de F1-kalender te verdwijnen maar na heel wat kritiek van de teams, F1-piloten en fans slaagde organisator Spa Grand Prix erin om een contractverlenging uit de brand te slepen. Die contractverlenging werd met veel trots voorafgaand aan de race bekendgemaakt en dat was te danken aan onder andere de erg succesvolle organisatie met extra ‘randanimatie’ en een beter verkeersplan.

Tot zover de goednieuwsshow want eigenlijk was die contractverlenging met één jaar grotendeels ook te danken aan Kyalami dat eigenlijk in 2023 op de F1-kalender wou staan maar haar dossier niet op tijd rond kreeg. Kyalami zou echter een herkansing krijgen voor 2024, zo zou de GP van Zuid-Afrika alsnog terugkeren op de F1-kalender en dat zou er voor kunnen zorgen dat België volgend jaar niet meer op de F1-kalender staat.

Maar er lijkt zich een herhaling van vorig jaar af te tekenen en dat zou goed nieuws zijn voor Spa-Francorchamps en de GP van België. De F1-bazen hebben Kyalami naar verluidt een deadline gegeven: 31 maart 2023. Voorlopig is niet duidelijk of Kyalami die deadline gehaald heeft.

Bij organisator Spa Grand Prix zijn ze echter voorzichtig positief want een delegatie van de F1-Group bracht een tweedaags bezoek aan het cirucit van Spa-Francorchamps om te zien wat de organisatoren allemaal gewijzigd hadden voor de F1-race die eind juli zal plaatsvinden. Ongetwijfeld zal dat bezoek ook een rol spelen in de beslissing van de Formule 1 om al dan niet het contract voor de GP van België te verlengen. Binnenkort volgt er nog een nieuw bezoek.

“Ik ben nu veel optimistischer dan een jaar geleden,” aldus Vanessa Maes van organisator Spa Grand Prix volgens ‘Het Laatste Nieuws’.

De tickets voor de GP van België 2023 zijn, op een handvol tickets voor vrijdag en zaterdag, trouwens allemaal uitverkocht. Wie er dit jaar niet bij kan zijn krijgt volgend jaar dus mogelijk een nieuwe kans.