FIA bevestigt drie sprintraces en enkele belangrijke wijzigingen

McLaren F1 team
McLaren F1 team

Het heeft enige tijd geduurd maar eindelijk is er zekerheid over het aantal sprintraces die komend seizoen zullen plaatsvinden. Er zijn ook enkele belangrijke wijzigingen aan het concept gedaan.

Na het experiment met drie sprintraces tijdens het voorbije F1-seizoen leek het concept positief te worden onthaald maar vervolgens ontstond er een wekenlange discussie over de sprintraces in 2022.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat er dit jaar zes sprintraces zouden plaatsvinden maar er leek weerstand te komen vanuit vooral de grotere teams die eisten dat het budgetplafond verhoogd zou worden om schade tijdens de sprintraces te compenseren.

Uiteindelijk werd een compromis bereikt waarbij tijdens de F1 Commissie beslist werd dat er dit jaar opnieuw drie sprintraces zullen plaatsvinden. De drie sprintraces zullen plaatsvinden in Emilia-Romagna, Oostenrijk en Brazilië. Wat niet wijzigt is het budgetplafond.

Het concept met de sprintraces wordt op enkele andere punten wel aangepast. Zo zal de winnaar van de kwalificatie op vrijdag de officiële ‘polepositie’ voor de grand prix veroverd hebben. Daarnaast zal niet langer de top drie maar de top acht punten verzamelen met de winnaar die acht punten krijgt en vervolgens telkens een punt minder tot aan de achtste plaats.