FIA geeft meer uitleg over hoe de VAR in de Formule 1 gebruikt zal worden

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

De FIA heeft haar plannen toegelicht die het heeft met het Remote Operations Centre, iets soortgelijks als de VAR in het voetbal. Ook werd bevestigd dat er een nieuwe sportief directeur zal aangesteld worden die aan de leiding zal staan van de nieuwe structuur. 

De veranderingen kwamen er in de nasleep van de gebeurtenissen tijdens de seizoensfinale in Abu Dhabi vorig jaar waarbij de titelstrijd beslist werd door een discutabele beslissing van de wedstrijdleiding. 

Het Remote Operations Centre (ROC) wordt vergeleken met de VAR in het voetbal en de FIA laat weten dat het systeem zoveel data kan verwerken als tien voetbalmatchen en beschikking heeft over 140 video- en geluidsbronnen.

De eerste fase van het systeem is online in Genève en zal louter werken als ondersteuning van het team ter plaatse bij de races. De FIA benadrukt dat het ROC enkel dient als ondersteuning voor het team ter plaatse en dat het niet kan gebruikt worden om gemaakte beslissingen terug te draaien. 

“Het is een extra middel voor de FIA om aspecten van de wedstrijd en de genomen beslissingen grondig te herbekijken en te herzien, teneinde de procedures voor de toekomst te verfijnen en te verbeteren,” aldus de FIA.

 “Naarmate het Remote Operations Centre verder wordt ontwikkeld, zal het een waardevol opleidings- en onderwijsmiddel worden voor de volgende generatie van race control-personeel en stewards,” voegde de FIA eraan toe. “De voordelen ervan zullen zich later uitbreiden tot andere FIA-kampioenschappen en de bredere internationale gemeenschap van FIA National Sporting Authorities (ASN’s)”.

Samen met de komst van de ROC is er ook nog het ontslag van racedirecteur Michael Masi die vervangen wordt door Eduardo Freitas en Niels Wittich, die op hun beurt worden bijgestaan door oudgediende Herbie Blash.

Om de nieuwe structuur in goede banen te leiden, zal de FIA ook een nieuwe sportdirecteur en een extra senior reglementair juridisch adviseur aanstellen. Deze laatste moet meer juridische ondersteuning bieden aan het team van de wedstrijdleiding tijdens de F1-raceweekends en bij sportzaken in het algemeen.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
bol 7-daagsebol 7-daagse
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print