FIA geeft uitleg over vreemde situatie met safety car tijdens GP van Miami

McLaren F1 team
McLaren F1 team

Tijdens de GP van Miami was er een vreemd moment waarbij de safety car op de baan werd gestuurd en als eerste wagen achter zich Max Verstappen in plaats van Lando Norris kreeg. Er kwam tijdens en na afloop van de race kritiek op de inzet van de safety car maar de FIA heeft nu uitleg gegeven wat er juist is gebeurd.

Het was inderdaad vreemd, de safety car met daarachter Max Verstappen als ‘eerste wagen’ achter zich terwijl raceleider Lando Norris voor de safety car op de baan reed en kon wegrijden richting de pitlane om een pitstop uit te voeren. Eigenlijk kwam het er op neer dat Lando Norris een soort ‘gratis pitstop’ kreeg en aan de leiding van de race kon blijven.

De FIA heeft nu verklaard dat er pas erg laat beslist werd om de safety car de baan op te sturen en dat Lando Norris net niet werd tegengehouden.

“Het was een erg late call om de safety car op de baan te sturen, ze hebben Lando Norris met ongeveer 20 meter gemist,” zo liet de FIA tegenover ‘Racingnews365’ weten.

“Vervolgens besloot de raceleiding om de safety car een trage ronde te laten rijden zodat al de wagens samen kwamen en de marshals de wagen van de baan konden halen, wat niet mogelijk zou geweest zijn als ze al de wagens onmiddellijk de safety car hadden laten passeren. Ze hebben dan ook gewacht om al de wagens eerst samen te laten komen alvorens hen te laten passeren.”

Bij de herstart kon Lando Norris vervolgens aan de leiding van de race blijven, wegrijden van Max Verstappen en de race winnen.