FIA heeft in het geheim omstreden ’technische richtlijn’ GP van België ingetrokken

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Vorig jaar werd tijdens het raceweekend van de GP van België een omstreden technische richtlijn ingevoerd. Die richtlijn werd dit jaar door de FIA ‘in het geheim’ afgevoerd.

De bewuste richtlijn kwam er tijdens het raceweekend op Spa-Francorchamps nadat de teams vorig seizoen geconfronteerd werden met grote problemen op het vlak van het stuiteren van de nieuwe wagens, het zogenaamde ‘porpoising’. Om de ergste problemen op dat vlak te verhelpen werd tijdens het raceweekend van de GP van België een discutabele en veelbesproken ’technische richtlijn’ ingevoerd. Die technische richtlijn moest het porpoising-probleem aanpakken en de rijders behoeden voor ernstige fysieke problemen ten gevolge van porpoising.

In de aanloop naar het nieuwe F1-seizoen van dit jaar zouden de teams echter te horen hebben gekregen dat verschillende technische richtlijnen dit jaar niet meer zouden gelden, dit omdat de FIA ervan uitging dat enkele reglementswijzigingen dit seizoen ervoor zouden zorgen dat de technische richtlijnen niet meer noodzakelijk waren.

Opvallend genoeg werd de bewuste afschaffing van de technische richtlijn niet wereldkundig gemaakt maar enkele gecommuniceerd tegenover de teams, dit terwijl de bewuste technische richtlijn vorig jaar meermaals werd uitgesteld en voor heel wat commotie zorgde.