FIA introduceert nieuwe regel: “Iedere rijder die uit de wagen stapt geeft op”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

De FIA heeft het sportief reglement verder aangepast en daarin is een opmerkelijke regel geïntroduceerd, namelijk dat ‘iedere rijder die uit de wagen stapt officieel beschouwt wordt als opgever’.

De regel is opmerkelijk omdat je mag aannemen dat een rijder die uit de wagen stapt daadwerkelijk opgeeft maar de huidige generatie F1-bolides kan opnieuw gestart worden vanuit de wagen, zonder de hulp van externe starter. Theoretisch zou een F1-piloot dus de wagen kunnen verlaten om er nadien terug in te stappen en opnieuw door te rijden.

En laat nu net zo’n scenario bijna hebben plaatsgevonden tijdens de GP van Groot-Brittannië eerder dit jaar. George Russell sprong uit zijn beschadigde Mercedes F1-bolide om te gaan kijken hoe het was met Guanyu Zhou die met zijn Alfa Romeo F1-bolide over de bandenmuur was gevlogen.

Gezien de rode vlag wou George Russell eventueel nadien terug doorrijden maar daarvoor kreeg hij niet de toestemming van de wedstrijdleiding. Om duidelijkheid voor de toekomst te creëren heeft de FIA nu een nieuwe regel toegevoegd aan het sportief reglement van de Formule 1.

Het nieuwe artikel 26.18 stelt dat ‘eender welke wagen die op het circuit verlaten wordt door de rijder, ook al is het tijdelijk, beschouwd zal worden als opgegeven tijdens de sessie. De regel heeft dus betrekking op alle oefensessies, de kwalificatie en de race.

Profiteer tijdens CYBER WEEKEND van unieke aanbiedingen: OP=OP!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Black Friday 2022Black Friday 2022