FIA introduceert nieuwe regels om pitstops in de F1 te vertragen

Red Bull Racing
Red Bull Racing

De FIA wil vanaf de GP van Hongarije ervoor zorgen dat de pitstops een stukje trager zullen verlopen en de reden daarvoor is om de veiligheid te verhogen.

Red Bull is heer en meester in de pitstraat, geen enkel team kan zo snel een auto van vers rubber voorzien als de Oostenrijkse formatie. Dat wordt door de concurrentie uiteraard met argusogen gevolgd. 

Dr Helmut Marko liet al eens vallen dat Mercedes de jacht geopend had op het pitmateriaal van Red Bull. Toeval of niet maar deze week hebben de teams een nieuwe technische richtlijn toegestuurd omdat de veiligheid in gevaar is tijdens de pitstops. 

Deze nieuwe richtlijn heeft betrekking tot de reactietijd van de monteurs, die als de wielmoer vast staat op een knopje op de wheelgun drukken. Als dat gebeurd is bij alle vier wielen springt het licht op groen en kan de rijder vertrekken, dat proces gebeurd uiteraard allemaal via software.

Er is echter geen regel, in de zin van specifieke waardes, die zegt wanneer een wiel vast staat. De software van elk team bepaalt op een andere manier wanneer een wiel vast staat maar daar komt binnenkort dus verandering in. Met de nieuwe richtlijn wil de FIA vastleggen wanneer een wielmoer nu precies vast staat en dat zal voor elk team gelijk zijn, deze aanpassingen zijn louter softwarematig.

Ook zal er een vertraging komen tussen het moment dat de wielmoer vast zit en dat de software zal reageren. Die is vastgelegd op 0.15 seconde omdat dat de minimum reactiesnelheid is van de mens. Als de monteur sneller op het knopje zal duwen neemt de software aan dat dat giswerk is en moet hij nog eens drukken. 

Eens alle vier de monteurs op hun knopje hebben gedrukt zal er ook nog een vertraging komen van 0.20 seconde voordat het licht op groen springt en de rijder kan vertrekken. 

Deze richtlijn, die er moet voor zorgen dat men zeker is dat de wielmoer vast staat zal in voege treden vanaf de GP van Hongarije. Vanaf dan zal het bijna onmogelijk zijn om een pitstop binnen de twee seconden af te werken.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Black Friday 2021Black Friday 2021