FIA: “Mercedes en Ferrari hebben niet vals gespeeld”

De FIA heeft een onderzoek gevoerd naar het eventueel valsspelen door Mercedes en Ferrari. Die vermoedens kwamen er in de aanloop naar de GP van Spanje.

Voor het onderzoek moeten we eerste enkele races teruggaan. In de aanloop naar de GP van Spanje rezen er vermoedens dat enkele teams (waaronder Mercedes en Ferrari) via een speciaal systeem extra brandstof aan boord zouden nemen zodat ze ergens tijdens de race even wat extra vermogen zouden hebben.

Het zorgde ervoor dat tijdens het raceweekend in Spanje de brandstofsystemen grondig gecontroleerd werden. Er werden echter geen verdachte zaken ontdekt. Daardoor werd de focus plots verschoven naar olie die de teams gebruiken. Er werd vervolgens immers gespeculeerd dat sommige teams bepaald chemicaliën aan hun olie toevoegden waardoor de prestaties verhoogd werd.

Even ter verduidelijking, de teams moeten van de brandstof en de olie die ze gebruiken steeds op voorhand een referentiestaal aan de FIA bezorgen. De brandstof en olie die tijdens de raceweekends wordt gebruikt wordt meermaals gecontroleerd en ook telkens vergeleken met de referentiestalen.

Omdat er mogelijk achterpoortjes gebruikt werden voerde de FIA tijdens het raceweekend in Canada bijkomende controles uit. De wagens van Lewis Hamilton en Sebastian Vettel werden na de oefensessies en de kwalificatie grondig gecontroleerd. In een rapport, dat ESPN kon inkijken, wordt vervolgens melding gemaakt van het feit dat er geen abnormale zaken werden vastgesteld in de olie alsook de oliesystemen die gebruikt worden. Er werd bij die controles gebruik gemaakt van verschillende soorten tests.

“Uit de resultaten kan worden geconcludeerd dat de extra olietank niet wordt gebruikt om prestatieverhogende componenten toe te voegen,” luidt het in het rapport.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}