FIA past regels bij verlaten pitlane aan na ‘Verstappen-manoeuvre” in Abu Dhabi

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

De zogenaamde ‘event notes’ voor het raceweekend in Abu Dhabi aangepast. Daarmee worden de regels bij het verlaten van de pitlane aangescherpt, een directe reactie van de FIA een manoeuvre van Max Verstappen gisteren tijdens de tweede oefensessie.

Na de tweede rode vlag tijdens de tweede oefensessie stonden heel wat wagens aan de uitgang van de pitlane aan te schuiven. Max Verstappen had net als heel wat andere rijders niet deelgenomen aan de eerste oefensessie en zag door de tweede rode vlaggen heel wat waardevolle tijd verloren gaan. In een poging zoveel mogelijk gebruik te kunnen maken van de nog resterende tijd haalde Verstappen bij het verlaten van de pitlane verschillende andere wagens in.

Het werkte Verstappen duidelijk op de zenuwen dat verschillende rijders erg traag de pitlane uitreden en vlak na de pit-exit kroop hij langs onder andere beide Mercedes-rijders. Normaal moeten rijders die ‘ruimte willen creëren’ aan de kant rijden maar dat deden ze niet. Het manoeuvre van Verstappen was echter potentieel gevaarlijk en om een herhaling van zo’n situatie te vermijden besloot de FIA om in de ‘event notes’ aan te passen.

“Volgens artikel 33.4 van het sportief reglement mogen rijders niet onnodig langzaam rijden in de ‘fast lane’ van de pitstraat. Daar valt ook het stoppen aan het einde van de pitstraat onder. Verder is inhalen bij het verlaten van de pitstraat vanaf nu verboden, tenzij een andere wagen een duidelijk (technisch) probleem heeft.”

De laatste zin ontbrak en die zorgt er vanaf nu voor dat zogenaamde ‘Verstappen-manoeuvres’ niet meer mogelijk zijn. Feit is en blijft dat de FIA de voorbije races meermaals heeft proberen ingrijpen om gevaarlijke situaties op de baan of bij het verlaten van de pitlane op te lossen en te vermijden in de toekomst. Steeds opnieuw duiken er andere problemen op en er zal komende winter grondig bekeken moeten worden hoe de problemen voor het F1-seizoen 2024 defintief opgelost kunnen worden.