FIA-president: “De toekomstige F1-bolides moeten minder zwaar zijn”

Alpine F1 team
Alpine F1 team

Na de F1-piloten de voorbije jaren vindt nu ook FIA-president Mohammed Ben Sulayem dat de F1-bolides in de toekomst een lager gewicht moeten hebben. Volgens Ben Sulayem zou dit veiliger zijn en er ook voor zorgen dat de F1-bolides efficiënter zouden zijn.

De nieuwe generatie F1-bolides die vorig jaar werd geïntroduceerd zorgde ervoor dat de F1-bolides maar liefst 46 kilogram zwaarder werden in vergelijking met de F1-bolides in 2021 (F1-bolides worden steeds zwaarder: zo evolueerde het minimum gewicht). 798 kilogram zwaar en bovendien ondervonden heel wat teams dan ook nog eens problemen om dat minimum gewicht te halen, veel F1-bolides waren immers verschillende kilo’s te zwaar.

De introductie van de 18-inch banden en nieuwe veiligheidsnormen droegen bij aan de veel zwaardere F1-bolides. Er kwam vanuit de rijders en de teams veel kritiek op de zware F1-bolides. Zo maakte Mercedes-rijder George Russell eerder dit jaar nog de opmerkelijke vergelijking dat met een F1-bolide crashen eerder lijkt op crashen met een bus dan met een Smart.

Ook FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem vindt nu dat het in de toekomst anders moet. De F1-bolides moeten lichter worden maar de vraag is hoe dat gaat lukken. Er wordt vooral gekeken naar het nieuw technisch reglement dat in 2026 in werking treed.

“Iets dat ik graag zou willen zien is zeer duidelijk: we hebben nood aan een lichtere wagen,” aldus Ben Sulayem tegenover ‘Motorsport.com’. “Ik denk dat dit beter zal zijn.”

“Ik kom van de motorsport waar lichtere wagens ook veiliger zijn en waarbij ze minder brandstof nodig hebben. Het zal moeilijk te realiseren zijn maar iedereen wil het.”

“Ik push daar dan ook voor want ik kom van de rallysport en daar is niets erger dan het hebben van een zware wagen.”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print