FIA-president Mohammed Ben Sulayem: “Door een elfde team toe te voegen ben ik in een tornado van protest en tegenstand terechtgekomen”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Het huidige Concorde Agreement, waarin afspraken zijn gemaakt omtrent de commerciële en financiële belangen tussen FIA, F1 en de teams, staat toe dat er 12 teams op de grid mogen deelnemen. FIA-president Mohammed Ben Sulayem onthult echter dat hij door een ‘hel’ is gegaan met zijn poging om een elfde team aan de grid toe te voegen.

In februari lanceerde de FIA haar ‘Expression of Interest’-initiatief, potentiële nieuwe kandidaten konden een kandidatuur indienen en zo hopen dat ze uiteindelijk verkozen zouden worden om de F1-grid te vervoegen als elfde team.

Dat ging echter niet zonder slag of stoot, er kwam bijzonder veel protest van de huidige F1-teams. Hoofdreden hiervoor is dat het prijzengeld dan over meer teams zal verdeeld worden wat maakt dat de inkomsten van de huidige teams enigszins zullen dalen. Ook F1-president en CEO Stefano Domenicali was er duidelijk niet voor te vinden, zijn standpunt bracht de relatie tussen hemzelf en Ben Sulayem tot op een gespannen voet.

De FIA heeft ondertussen bekendgemaakt dat de kandidatuur van Andretti Cadillac aanvaard is, zij gaan nu naar het volgende proces waarin financiële gesprekken zullen plaatsvinden.

“Ik ben door een hel gegaan in februari en maart” vertelde Ben Sulayem tegen geselecteerde media in Austin. “Vanaf het moment dat ik bekendmaakte dat we naar een elfde team op zoek gingen zijn de aanvallen begonnen, zelfs toen mijn zoon stierf ging dat gewoon door. Het was onnodig, contraproductief en ik begrijp het nog steeds niet.”

“Ik ben verkozen om voor de sport te zorgen” aldus Sulayem. “Ze kunnen dus zeggen wat ze willen. We hebben een contract voor twaalf teams, om dan te zeggen dat het niet mag slaat nergens op. Sterker nog, als blijkt dat er opnieuw interesse is van een waardig team zal ik in het belang van de sport opnieuw hetzelfde doen.”

Ben Sulayem verklaart dat hij niet in oorlog is met de Formule 1: “Ik ben altijd bereikbaar voor de teams, de piloten, maar we maken samen de show. Ik deed mijn werk, mijn plicht, zoals het gehele FIA-team. Wij steunen Andretti omdat dat juist is om te doen, we zullen dus niet op ons woord terugkomen.”

Geschreven door Vincent Bogaerts

Klik hier en scoor Sinterklaas-deals met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sint 2023Sint 2023