Flavio Briatore is vastberaden: “In 2026 gaan we opnieuw winnen met Alpine”

Alpine F1 team
Alpine F1 team

Alpine verbaasde iedereen door onlangs Flavio Briatore als ‘executive advisor’ aan te kondigen. Briatore moet in die rol Alpine mee helpen laten terugkeren naar de top en daarin gelooft de flamboyante Italiaan overduidelijk.

Flavio Briatore en de voorgangers van het Alpine F1 team hebben een gezamenlijk verleden. Briatore stond mee aan de basis van wereldtitels bij Benetton en ook in de Renault-periode waarin Fernando Alonso twee wereldtitels behaalde. CEO Luca de Meo bracht Flavio Briatore onlangs terug naar de Renault-groep en hoopt dat hij, na verschillende niet al te succesvolle reorganisaties, mee voor de ommekeer bij Alpine kan zorgen en het team naar de top van de Formule 1 kan brengen.

Ondanks de moeilijke situatie waarin Alpine zich bevind, er waren zelfs geruchten dat Renault zich opnieuw wou terugtrekken uit de Formule 1, heeft Flavio Briatore er vertrouwen in dat hij het Alpine F1 team kan mee helpen omvormen tot een winnend team. Daarvoor kijkt Briatore als ervaren rot in de Formule 1 naar de ingrijpende reglementswijzigingen van 2026. Die bieden volgens hem een unieke kans voor Alpine om een bijzonder grote stap vooruit te zetten.

“In 2026 zullen we races winnen, Alpine zal op het podium staan. Hoe vaak dat zal zijn, dat weet ik niet,” zei Flavio Briatore bij het programma ‘La Politica nel pallone’ van het Italiaanse ‘Rai’. “Dit jaar hebben we veel handicaps, we herstructureren het volledige team. Ik heb alle steun en bevoegdheden van Luca de Meo gekregen.”

“Ik ga ze gebruiken en ik garandeer je dat we binnen twee seizoenen podiumplaatsen zullen behalen.”

Onlangs waren er speculaties dat Alpine niet langer haar eigen motoren zou willen bouwen, dit om kosten te besparen, en voor haar motoren in zee zou willen gaan met bijvoorbeeld Mercedes of Ferrari. Daarnaast werd ook Ferrari-rijder Carlos Sainz gelinkt aan Alpine, ook op dat laatste reageerde Briatore.

“Er is veel interesse, we zullen de komende periode zien, al maakt het voor Alpine momenteel niet uit wie de rijder is, we moeten eerst onze wagen goed krijgen,” aldus Briatore. “Het is wel ongelooflijk dat Carlos Sainz nog steeds beschikbaar is, we willen hem graag in het team en zullen doen wat we kunnen.”

Voorlopig is enkel Pierre Gasly reeds bevestigd als rijder bij het Alpine F1 team. Esteban Ocon verlaat eind dit seizoen het team.