Force India krijgt voorwaardelijke boete van 25 000 euro voor foutieve startnummers

Sinds het raceweekend in Spanje gelden er nieuwe regels omtrent de aanduiding van de startnummers en namen op de F1-bolides. Er ging heel wat aandacht naar hoe de verschillende teams hiermee omgingen op hun bolide maar blijkbaar maakte Force India haar huiswerk niet goed.

De renstal kreeg immers een voorwaardelijke boete van 25 000 euro voor een inbreuk op artikel 9.2 van het sportief reglement dat stelt dat “het nummer van de rijder duidelijk zichtbaar moet zijn van voor de wagen”.

In de aanloop naar de GP van Spanje verduidelijkte de FIA zelfs nog via een schrijven aan de teams dat de nummers minstens 230 mm hoog moesten zijn en de cijfers minstens een dikte van 40 mm moesten hebben. Bovendien moest de kleur van de startnummers duidelijk contrasterend zijn met de achtergrond, iets wat Ferrari bijvoorbeeld oploste door een witte achtergrond te gebruiken voor haar startnummers.

Bij Force India staan de startnummers echter vooraan bovenop de wagen in plaats van op de neus, die gevuld is met sponsors. De startnummers zijn daardoor niet vanaf vooraan de wagen te zien, wat een inbreuk is op het reglement rondom de zichtbaarheid van de namen en startnummers.

Nadat ze een afgevaardigde van het team hadden gesproken, alsook foto’s bestudeerd hadden, oordeelden de stewards dat er een inbreuk was bij Force India maar gezien de omstandigheden gaven ze het team een voorwaardelijke boete van 25 000 euro.

Er waren enkele omstandigheden waardoor de boete voorwaardelijk in plaats van meteen effectief werd opgelegd. Zo werd het team voorafgaand aan de race niet aangesproken over haar startnummers. De startnummers werden doorheen het raceweekend niet aangepast. Force India bood de FIA aan om meteen rond de tafel te gaan zitten en een oplossing uit te werken.

Force India had eerder al laten verstaan dat de nieuwe regelgeving haar heel wat sponsorgeld zou kunnen kosten. Op de neus van de bolide van het team staan heel wat sponsors vermeld. Indien het tegen de GP van Monaco een oplossing vindt kan het een boete vermijden.

“Persoonlijk vind ik dat er andere manieren zijn om het onderscheid tussen de bolides en rijders te maken. Eerst en vooral zijn onze ‘roze’ bolides duidelijk te onderscheiden van de rest. Je weet dat je dan ofwel naar Sergio of Esteban aan het kijken bent. Wanneer je naar de helmen kijkt, die zijn anders. Bovendien is er ook nog de camera, de ene heeft groene strepen en de andere niet,” aldus Otmar Szafnauer van Force India.

a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Bestel als eerste jouw exemplaar van de nieuwe F1-game F1 22 !
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Pre-Zomer Pre-Zomer
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Pre-Zomer Pre-Zomer