“Formule 1 heeft geen aandacht voor piraterij van tv-uitzendingen”

De Formule 1 verdient bijzonder veel aan het verkopen van tv-rechten maar opmerkelijk genoeg wordt een serieuze inbreuk die daarop plaatsvindt over het hoofd gezien.


Net als in Europa en Amerika, twee bijzonder belangrijke markten voor de Formule 1 en F1-eigenaar Liberty Media wordt ook in het Midden-Oosten de uitzending van de F1-races sterk gereguleerd. Toch heeft daar jarenlang een serieuze inbreuk plaatsgevonden op de tv-rechten van de Formule 1.

Sinds 2017 ondervindt ‘beIN’, een globaal netwerk van sportzenders dat in het Midden-Oosten actief is, immers serieuze hinder van ‘beoutQ’. Die laatste partij zou content stelen en vanuit Saoedi-Arabië gratis uitzendingen doen. Op politiek vlak rommelt het daardoor al geruime tijd in Saoedi-Arabië en de licentie van beIN in Saoedi-Arabië werd zelfs ingetrokken.

Voor Liberty Media en de F1 uiteraard geen leuke situatie want de verkoop van tv-rechten brengt heel wat miljoenen op. Opmerkelijk genoeg bleven de Formule 1 en Liberty Media gewoon langs de zijlijn toekijken terwijl de F1-races van het voorbije seizoen gewoon gratis te bekijken waren.

“Iedere Formule 1 grand prix van het seizoen 2019 was illegaal te bekijken via het Saoedi-Arabische beoutQ IPTV en dat in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Zoiets vernietigt de waarde van de tv-rechten. Het feit dat de Formule 1 dit over het hoofd heeft gezien is vanuit een lange termijn-perspectief opmerkelijk,” aldus Yousef Al-Obaidly, de CEO van beIN, tegenover ‘Grandprix247’.

Door de illegale content worden de tv-rechten die Liberty Media en de Formule 1 verkopen minder waard, het is dan ook maar de vraag hoe lang ze dit nog gaan tolereren.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}