Ferrari-teambaas Frederic Vasseur vindt dat Red Bull niet hard genoeg gestraft werd voor het overtreden van het budgetplafond in 2021 en hij vreest dat er daarom nog teams de regels met de voeten zullen treden.
Red Bull kreeg voor het overschrijden van het budgetplafond een boete van zeven miljoen dollar en een beperking van tien procent in de aerodynamische testtijd. Vorige maand deden ook al geruchten de ronde dat er ook in 2022 weer teams waren die zich niet aan de financiële fairplay gehouden hadden en daarmee wordt nu ook het systeem van straffen in twijfel getrokken.
Frederic Vasseur vindt alvast dat Red Bull niet streng genoeg gestraft is, dat vertelt hij tegenover het Italiaanse ‘Gazzetta Dello Sport.’
“Een straf zoals vorig jaar is niet streng genoeg,” aldus Vasseur. “Als het nog eens nodig zou moeten zijn moet de straf veel strenger zijn.”
“Je moet in gedachten houden dat een technisch voordeel zich vertaalt in een sportief voordeel. Daarom moet de straf sportief zijn en geen boete.”
“In het voetbal, als je een hand gebruikt, is het een penalty… ze geven je geen niet-sportieve penalty.”
“De aftrek van 10 procent windtunnel tijd is een grote grap. Dan hebben ze het meeste werk al gedaan.”
“Een overtreding van 5 procent is niet klein, dat is groot”, voegde Vasseur eraan toe. “Als je een budget hebt van 135 miljoen dollar, dan gaat daarvan al 80 miljoen naar personeel, nog eens 20 miljoen naar race kosten, materialen, remmen enzovoort.”
“Het maken van vier chassis aan het begin van het seizoen kost ook ongeveer 20 miljoen. Dan kom je al uit op ongeveer 120 a 125 miljoen. Dit is voor iedereen ongeveer hetzelfde. Dan blijft er ongeveer $10 miljoen over om te ontwikkelen.”
“Als je een paar miljoen over je budget heen gaat, dan moet je niet kijken naar de totale 135 miljoen dollar, zoals is gezegd. We moeten dit collectief niet onder het tapijt schuiven, want dan loop je het risico dat het aan tafel wordt besproken.”
“Er is een groot verschil tussen een onschuldige fout of een keuze.”
“Een beetje zoals iemand die een fout maakt bij zijn belastingaangifte, versus een bedrijf dat iets regelt om belasting te ontwijken in een belastingparadijs. We moeten streng zijn: dit gaat over de toekomst van het begrotingsplafond.”
“Anders gaat iedereen hetzelfde doen. Dan maak je budget vrij om de boete te betalen en zeg je amen. De grote constructeurs kunnen zich dit allemaal veroorloven.”