“Frustrerend om als F2-kampioen geen racezitje in de F1 te krijgen”

Sauber Academy
Sauber Academy

Theo Pourchaire, junior bij de Sauber Academy, kroonde zich het voorbije seizoen tot F2-kampioen maar net als enkele voorgangers ziet hij dat niet beloond met een racezitje in de Formule 1. Pourchaire geeft toe dat het frustrerend is maar hij hoopt er komend jaar het beste van te maken.

“Ik denk dat ik de derde F2-kampioen op rij ben die niet naar de F1 wordt gepromoveerd,” aldus Pourchaire volgens ‘Racefans’. “Het kan gebeuren, het is niet omdat je F2-kampioen wordt dat je een plaats in de F1 krijgt.”

“Maar om eerlijk te zijn ben ik teleurgesteld. Ik ben immers F2-kampioen, ik heb in het verleden goede resultaten neergezet, ik deed mijn best.”

“Het doel dat de Sauber Academy mij gaf was het kampioenschap te winnen en daarin ben ik geslaagd. Het is wat het is.”

Wat voor Pourchaire vooral lastig is, is dat de regels van de FIA bepalen dat de F2-kampioen het jaar nadien niet aan de Formule 2 mag deelnemen, dit in tegenstelling tot de regels die in de Formule 1 gelden. De regel werd ooit bedacht om jong racetalent te kunnen laten doorstromen en uiteraard ook in de veronderstelling dat de F1-teams maar al te graag de F2-kampioen een racezitje zouden geven.

Pourchaire zal volgend jaar dus niet in de F1 of de F2 racen maar hij hoopt wel dat hij in een andere raceklasse zijn talent zal kunnen tonen. Met een eventuele deelname aan de Japanse Super Formula in 2024 moet ervoor zorgen dat hij zich in de kijker kan blijven rijden.

“Ik zou graag volgend jaar deelnemen aan een kampioenschap,” aldus Pourchaire. “Om enkele dagen te testen in een F1-bolide is leuk maar niet ieder F1-team kan zich dat financieel veroorloven. Helaas denk ik niet dat dit met de Sauber Academy het geval zal zijn.

“Ik zal dan ook proberen om een plaats in een goed kampioenschap te vinden. De Super Formula lijkt dan de beste mogelijkheid voor mij.”