Geen straf voor Charles Leclerc, Valtteri Bottas en Guanyu Zhou na niet respecteren maximale rondetijd in kwalificatie

Ferrari
Ferrari

Tijdens de kwalificatie lieten de stewards verstaan een onderzoek te zullen voeren naar het niet respecteren van de maximale rondetijd door Charles Leclerc, Valtteri Bottas en Guanyu Zhou. Alledrie werden ze echter ‘vrijgesproken’ door de stewards.

Net als in Monza werd er door de wedstrijdleiding ook voor de kwalificatie in Suzuka een maximale rondetijd opgelegd. Bedoeling hiervan is om gevaarlijke situaties te vermijden wanneer verschillende rijders doelbewust trager rijden om een vrije ronde te krijgen of om op een beter tijdstip aan hun kwalificatieronde te kunnen beginnen.

Charles Leclerc, Valtteri Bottas en Guanyu Zhou werden door de stewards onderzocht voor het overschrijden van die maximale rondetijd. Ze kregen echter geen straf opgelegd omdat de stewards oordeelden dat er een gegronde reden was voor het overschrijden van de maximale rondetijd.

“Alledrie de rijders bleven gedurende het grootste deel van hun ronde boven de benodigde snelheid om onder de tijd van 1:54 te blijven,” zo luidt het in een mededeling van de stewards. “De stewards vinden dat alledrie de rijders gepaste maatregelen hebben genomen om te vertragen zodat ze op het circuit opzij konden gaan om andere rijders niet te hinderen. Alledrie hebben ze telkens aanzienlijk vertraagd om vier of meer rijders te laten passeren die aan een snelle ronde bezig waren.”

“De stewards oordelen daarom dat ze niet ‘onnodig traag’ gereden hebben en dat de reden voor het overschrijden van de maximaal toegestane rondetijd door hun gepaste acties kwamen. Daarom leggen we geen straf op.”

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023