George Russell: “Een week uitstel was cruciaal voor mijn contract bij Mercedes”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

George Russell heeft uitgelegd waarom het een week later contacteren van Toto Wolff een verschil maakte in het veroveren van een plaats in het juniorprogramma van Mercedes. 

Russell maakt al sinds 2015 deel uit van het juniorprogramma van Mercedes en dat heeft hem geen windeieren opgeleverd. In 2017 werd hij GP3-kampioen en een jaar later kaapte hij de titel in de Formule 2 weg, om zichzelf vervolgens in 2019 F1-rijder te mogen noemen bij Williams.

Na drie jaar bij de formatie uit Grove achtte Mercedes-teambaas Toto Wolff de tijd rijp om Russell te promoveren naar de hoofdmacht van Mercedes. Al snel bleek dat dat dit niet echt een geschenk was omdat de bolide van Mercedes in 2022 een moeilijk te temmen bolide bleek te zijn. Maar Russell stond zijn mannetje en wist tegen het einde van het seizoen met de GP van Brazilië zijn eerste race in de Formule 1 te winnen.

Als hij nu terugblikt op het moment waarop de eerste contacten met Toto Wolff werden gemaakt vertelt hij dat een tijdspanne van een week een wereld van verschil heeft betekend in zijn carrière. 

“Toen ik zestien jaar was dacht ik dat de wereld aan mijn voeten lag,” aldus Russell in de podcast ‘High Performance.’ “Het was tijdens dat jaar dat ik me realiseerde dat de mensen niet naar mij op zoek waren maar dat ik zelf moest gaan zoeken. Je moet zelf op de deur gaan kloppen.”

“Toto gaat niet naar het Britse Formule 4-kampioenschap komen kijken naar George Russell die het kampioenschap met een paar punten op zijn naam schrijft en dan zeggen ‘We moeten hem contracteren’.” 

“Maar als ik zelf naar hem toe zou gaan, met hem spreken en hem laten zien wat ik waard ben, is er misschien een kans. Dus ik was in Abu Dhabi voor een Formule 3-test en ik kon zijn emailadres bemachtigen.”

“Ik dacht: ‘Ik heb niets te verliezen, in het slechtste geval antwoordt hij niet en heb ik niets verloren, in het beste geval antwoordt hij wel’.”

“Ik heb hem gewoon letterlijk een email gestuurd en ik wou ook niet te hard van stapel lopen dus ik schreef: Ik ben George en het zou geweldig zijn om elkaar eens te ontmoeten en over een eventuele toekomst te praten.”

“Ik realiseer me dat de kleine dingen een verschil maken en dat de ontvanger ook in de juiste gemoedstoestand moet zijn.”

“Als hij een slechte dag heeft, of hij is druk bezig en ik stuur de email een week eerder, wat toen de week voor de GP van Abu Dhabi was, zou hij hem waarschijnlijk gewoon gezien en genegeerd hebben.”

“Maar ik stuurde hem de dinsdag na de GP van Abu Dhabi toen het seizoen er op zat. Hij was ontspannen en hij had net het kampioenschap gewonnen, er was dus een mogelijkheid.”

 “Ik stuurde het rond 21.00 uur en hij antwoordde binnen 15 minuten met zijn persoonlijke assistenten in kopie.”

“Vier weken later zat ik in zijn kantoor, hij was erg aardig en gaf me veel tijd.”

“We verlieten het gesprek met de mededeling dat ik in de Formule 3 ga racen, en hij zei: ‘We houden je in de gaten.’”

“Het was eind 2015 toen we het gesprek weer oppakten, toen heb ik voor Mercedes getekend.”

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023