GP Brazilië: Voorbeschouwing

Circuit: Autodromo Carlos Pace
Plaats: Interlagos, Sao Paulo, Brazilië
Lengte: 4,309 km
Ronden: 71
Totaal: 305,909 km
Ronderecord: Juan Pablo Montoya – Williams – 1’11.473

Het einde van het seizoen is weer aangebroken en net als vorig jaar is het wereldkampioenschap nog niet beslist. Ook dit jaar vindt de laatste Grote Prijs van het seizoen plaats op het Braziliaanse Interlagos circuit, ook wel Autodromo Carlos Pace, genoemd, in het zuidelijke gedeelte van de grootstad Sao Paulo. Hoewel het circuit al sinds 1970 de naam Interlagos niet meer draagt wordt er toch meer dan eens gebruik van gemaakt om naar het circuit te verwijzen,

Het circuit is zeker één van de klassiekers op de kalender en de vurige Braziliaanse supporters zorgen elk jaar weer voor een geweldige sfeer.

Kenmerkend voor het circuit van Interlagos zijn het hobbelige wegdek en het feit dat er tegen de klok in wordt gereden.

Een rondje op de Autodromo Carlos Pace

De eerste bocht is de combinatie curva do sol- Senna S. Een links-rechtse chicane die bergafwaarts loopt en zeer smal is. Bijgevolg is het hier zeer goed uitkijken bij de start. De Senna S loopt uit in een zeer snelle linkse. Deze bocht wordt volgas genomen en brengt ons op een lang recht stuk. Dit recht stuk wordt op zijn beurt gevolgd door een dubbele linkse. Het eerste gedeelte wordt in 3e versnelling genomen terwijl voor het tweede gedeelte wordt opgeschakeld naar 4e. Het circuit loopt hier weer bergop en een snelle rechtse bocht brengt ons bij het tragere en meer bochtige infield. Een rechtse in 1e versnelling gevolgd door een bijna 90° bocht ook in 1e versnelling. Accelereren om meteen weer in de remmen te gaan voor opnieuw een zeer trage bocht naar rechts. Deze kan in 2e versnelling. Een lange linkse bocht waar de rijders net of net niet volgas gaan brengt ons bij de laatste bocht van het circuit. Heel hard in de remmen, terugschakelen naar 2e versnelling en zo snel mogelijk terug op het gas voor het licht buigende en zeer hobbelige rechtse stuk van start en finish.

Weersvoorspelling voor het weekend

In de laatste race van dit seizoen is alles nog mogelijk, kijk maar naar wat er vorig jaar gebeurde in Sao Paulo. Het weer zal deze keer echter een extra cruciale rol gaan spelen.

Zo zullen de oefensessies op vrijdag waarschijnlijk nog onder droge omstandigheden kunnen verreden worden. Dit welliswaar onder een bewolkte hemel met een maximumtemperatuur van ongeveer 20°C.

Zaterdag, wanneer de kwalificatie wordt verreden, bedraagt de kans op regen zo’n 58 procent. Zaterdag wordt er vooral in de namiddag regen verwacht. De maximumtemperatuur bedraagt zaterdag zo’n 22°C.

Voor de cruciale race op zondag is de kans op regen zo’n 70 procent. De maximumtemperatuur bedraagt zondag zo’n 25°C. Afwachten of de kans op regen zich doorzet naarmate het raceweekend vordert.

Tijdschema voor de Grote Prijs van Brazilië

Vrijdag 31 oktober 2008

Vrije training 1 – Van 13u tot 14u30

Vrije training 2 – Van 17u tot 18u30

Zaterdag 1 november 2008