GP van Abu Dhabi: Max Verstappen wint, Charles Leclerc kroont zich tot vicewereldkampioen

Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft op het Yas Marina Circuit op erg vlotte wijze de GP van Abu Dhabi gewonnen. Achter de Nederlander streden Sergio Perez en Charles Leclerc voor de tweede plaats in het kampioenschap, een strijd die door Leclerc gewonnen werd. Sebastian Vettel eindigde zijn allerlaatste F1-race in de punten.

Een mooi eerbetoon voorafgaand aan de laatste race van het seizoen en de allerlaatste F1-race van Sebastian Vettel. De viervoudig wereldkampioen werd door de andere rijders verwelkomd met een erehaag.

Bij de start bleef Max Verstappen aan de leiding van de race, voor Sergio Perez. Lewis Hamilton passeerde Carlos Sainz en even later in de eerste ronde probeerde Sainz opnieuw voorbij te gaan aan Hamilton. Die laatst ging echter rechtdoor maar Hamilton moest even later op vraag van de stewards zijn positie opnieuw afstaan aan de Spanjaard.

Hamilton stond zijn positie opnieuw af aan Sainz maar wat later haalde hij Sainz opnieuw in. Een leuke strijd tussen Ferrari en Mercedes.

Enkele ronden later viel Lewis Hamilton echter geleidelijk aan terug. Volgens Hamilton was er mogelijk schade aan zijn wagen na het stuiteren over de kerbstones tijdens de eerste ronde.

In het middenveld zagen we ondertussen een mooie strijd tussen bij Alpine-rijders en Sebastian Vettel in de Aston Martin.

In ronde 16 begonnen de rijders vooraan langzaam aan het uitvoeren van de eerste pitstops. George Russell maakte echter een trage pitstop waarna ook een unsafe release volgde. Russell kreeg daarvoor een tijdstraf van vijf seconden.

Max Verstappen maakte in ronde 21 een pitstop en kwam vlak voor Sergio Perez opnieuw de baan op. Red Bull opnieuw met beide wagens op de plaatsen één en twee.

In ronde 28 zat de laatste race van Fernando Alonso bij het Alpine F1 team erop. De Spanjaard moest zijn wagen met technische problemen in de garage parkeren.

Enkele ronden later maakte Sergio Perez zijn tweede pitstop. Charles Leclerc bleef buiten en reed daardoor op de tweede plaats, Max Verstappen controleerde vooraan de race.

Perez moest een kloof van meer dan vijftien seconden goedmaken op Charles Leclerc in de strijd voor de tweede plaats in het kampioenschap. Leclerc leek immers over te schakelen op een eenstopper.

Net als vorig jaar streden Mick Schumacher en Nicholas Latifi voor positie. Vorig jaar lokte het de befaamde safety car-fase uit. Deze keer tike Schumacher Latifi aan en spinden beide rijders. Allebei konden ze echter ook opnieuw doorrijden. Geen safety car dus deze keer.

Lewis Hamilton en Sergio Perez streden even voor de derde plaats maar op zijn oude banden was Hamilton geen partij voor de Mexicaan, ook al deed hij even zijn best om Perez achter zich te houden.

Max Verstappen controleerde ondertussen nog steeds probleemloos de race en leek op weg naar een vlotte overwinning. Daarachter was het vooral kijken naar hoe snel Sergio Perez kon naderen op Charles Leclerc. De Mexicaan was duidelijk sneller dan Leclerc maar volstond het in de strijd om de tweede plaats?

Met nog drie ronden te gaan kreeg Lewis Hamilton technische problemen. Opgave voor Hamilton en voor het eerst in zijn carrière geen overwinning tijdens een F1-seizoen.

Max Verstappen reed onbedreigd naar de overwinning terwijl Sergio Perez zeer dicht bij Charles Leclerc kwam maar nipt de strijd om de tweede plaats in zowel de race als het kampioenschap verloor van de Monegask. Charles Leclerc dus vicewereldkampioen.

Tijdens zijn allerlaatste F1-race slaagde Sebastian Vettel erin om als tiende in de punten te finishen, een mooi afscheid dus voor de viervoudig wereldkampioen die werd toegejuicht door het publiek in de tribunes.

Nu wordt het aftellen naar 5 maart 2023 wanneer het F1-seizoen 2023 van start gaat. In afwachting daarvan is er uiteraard ook nog het wk-voetbal (Neem deel aan het WK voetbal-spel: 15 000 euro aan prijzen!).