GP van België 2010 bracht 36 miljoen euro op

De GP van België nadert, maar ondertussen blikken we even terug naar de editie van vorig jaar.
De GP van België zorgde in 2010 voor het nodige spektakel, daar zorgde ondermeer het wisselvallige weer voor. Uiteindelijk bracht hij de zoveelste ommekeer in de strijd voor het kampioenschap dat uiteindelijk gewonnen werd door Sebastian Vettel.

Dit jaar zal hij niet voor een ommekeer in het kampioenschap zorgen, tenzij Vettel zou uitvallen en zijn concurrenten daarvan kunnen profiteren, maar dat wensen we de sympathieke Duitser uiteraard niet toe.

Veel meer aandacht zal er vanuit de Waalse en Federale regering gaan naar de boekhouding van de organisatoren. Wordt er nog maar eens verlies geleden zoals zo vaak de voorbije jaren? Het is de minder aangename kant van de Formule 1, maar we blikken even terug naar vorig jaar.

In 2010 bracht de GP van België wonder boven wonder zo’n 36 miljoen euro op, dat meldt alvast Spa Grand Prix, de organisatoren van de race. Dat was deels te danken aan de ticketverkoop. Er werden zo’n 55 000 tickets verkocht, waarvan 40 000 weekendtickets, 12 500 dagtickets en 2 500 andere tickets. Met 55 000 verkochte tickets is de GP van België geen hoogvlieger, maar geloof het of niet, er zijn races op de kalender die minder tickets verkopen.

Spa Grand Prix haalde een omzet van ongeveer 12,5 miljoen euro, daar bovenop komt 2,5 miljoen euro van toeleveranciers van Spa Grand Prix. Ook is er nog 4,5 miljoen euro omzet die toe te schrijven is aan zo’n 19 000 overnachtingen van medewerkers van de teams, de pers, de veiligheid enz. De toeschouwers zelf zorgden via hun overnachtingen voor een omzet van zo’n 7 miljoen euro. Volgens Spa Grand Prix zouden dat er zo’n 20 000 moeten zijn.

Uiteraard komt daar nog de verkoop van allerlei merchandising, gadgets, dranken en eten bovenop. En dan vergeten we nog de befaamde Paddock Club. Dit alles draagt zo’n 5,725 miljoen euro bij tot het omzetcijfer. En dan spreken we alleen over de omzet binnen de circuitmuren want buiten het circuit zou dit nog eens voor een bijkomende omzet van zo’n 3 miljoen euro zorgen.

Wat de werkgelegenheid betreft, wat uiteraard ook erg belangrijk is tijdens de drie dagen Formule 1, deelde Spa Grand Prix mee dat er zo’n 7 500 mensen tewerkgesteld werden.

Maar de slotslom, het uiteindelijke netto resultaat, daar draait het hem natuurlijk om. Wel, het antwoord op die vraag moeten we u schuldig blijven … Want alles waarover we hierboven gesproken hebben zijn voor alle duidelijkheid omzetcijfers en geen winstcijfers.
a:1:{s:9:”file_name”;s:14:”spagp_logo.jpg”;}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Bestel het boek van Haas F1-teambaas Guenther Steiner: Surviving to drive!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Pre-zomer 2023Pre-zomer 2023
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print